Novinky
Mlieko - každý pohár iný
Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.
Výrobky z ovčieho mlieka
Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.
Nie je mlieko ako mlieko
Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.