Novinky
Olejové špecialitky
Rastlinné oleje pochádzajú zo semien, strukovín, orechov a niektoré dokonca aj z ovocia. Podľa toho, o aký rastlinný olej ide, sa rozhodujeme či je vhodný do teplej alebo studenej kuchyne. Ale rovnako si vyberáme aj podľa toho, aký má účinok na naše zdravie, pretože niektoré oleje sú doslova skvapalneným liekom vo fľaštičke. Kokosový olej je kráľom aj v kozmetike, palmový olej je zas najlacnejším. Lieskovcový olej patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje, sezamový má zasa rovnako dlhú históriu ako aj zoznam liečivých účinkov. Orechový olej je jeden z najvýživnejších, ľanový je pokladaný za zázrak prírody, tekvicový našiel svoje uplatnenie v studenej kuchyni. Arašidový olej má jedinečnú arómu a využíva sa predovšetkým v exotickej kuchyni a kukuričný olej je vhodný aj do teplej kuchyne. Je potrebné však vedieť o nich oveľa viac.
Ako si vybrať správny olej
Sortiment rastlinných olejov na varenie je veľmi široký a neustále sa na trhu objavujú nové a nové produkty. Niekedy môže byť zákazník veľmi zmetený z toho, ako si z tak širokej ponuky vybrať správny olej. Navyše, každý olej sa používa na niečo iné. Rozhodovať sa teda môžeme podľa toho, na aký účel má byť olej použitý, ale tiež podľa toho, aké vlastnosti od neho očakávame, koľko zaň hodláme zaplatiť a či chceme, aby mal nejaký špeciálny účinok na naše zdravie. Tejto stránke olejov sa budeme venovať v ďalšom článku. Dnes sa pozrieme na to, ako sa čo najjednoduchšie zorientovať v rastlinných olejoch.
Slnečná slnečnica
3. máj je Medzinárodným dňom Slnka. V tento deň si pripomíname, že len vďaka Slnku môže naša zem fungovať tak ako funguje. Bez neho by sme nemali dostatok energie ani my, ani zvyšok sveta. Práve z tohto dôvodu je Slnko oslavované. Symbolom Slnka je napríklad slnečnica. Veď aj pomenovaná je podľa neho. Je na Slnku doslova závislá, otáča sa za ním celý deň a je to také malé slniečko. A rovnako ako Slnko na nebi, aj slnečnica na poli je oveľa významnejšia ako sa na prvý pohľad zdá. Slnečnica je okrem toho symbolom leta, vyjadruje radosť a teplo. Symbolizuje lojalitu a zbožňovanie. Hodí sa na vyjadrenie a želanie dobrých prianí.
Deň Zeme
Dňa 22. apríla 2016 je Deň Zeme. Vznikol ako odpoveď na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Slávi sa od roku 1970. Jeho cieľom je okrem iného pripomenúť aj cenné dary, ktoré sú poskytované našou Zemou. Zemské zdroje totiž nie sú nevyčerpateľné, a preto je potrebné chrániť tieto poklady aj pre budúce generácie. My sa na Deň Zeme pozrieme z trochu iného uhla pohľadu. Povieme si niečo o potravinách, ktoré by bez životodarnej zeme nedokázali vyrásť. Každý si určite v prvom rade spomenie na koreňovú zeleninu, no spomenieme aj zemiaky, červenú repu a plodinu, ktorá mnohých tým, že rastie pod zemou prekvapí.