Deň Zeme
Pridané 20.4.2016 08:15:00
Dňa 22. apríla 2016 je Deň Zeme. Vznikol ako odpoveď na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Slávi sa od roku 1970. Jeho cieľom je okrem iného pripomenúť aj cenné dary, ktoré sú poskytované našou Zemou. Zemské zdroje totiž nie sú nevyčerpateľné, a preto je potrebné chrániť tieto poklady aj pre budúce generácie. My sa na Deň Zeme pozrieme z trochu iného uhla pohľadu. Povieme si niečo o potravinách, ktoré by bez životodarnej zeme nedokázali vyrásť. Každý si určite v prvom rade spomenie na koreňovú zeleninu, no spomenieme aj zemiaky, červenú repu a plodinu, ktorá mnohých tým, že rastie pod zemou prekvapí.
Farebná mrkva
Oranžový koreň mrkvy účinne pôsobí protizápalovo a očisťuje organizmus. Surový koreň je bohatý na obsah unikátnych druhov vlákniny a okrem toho, varením mrkvy sa z nej uvoľní viac betakaroténu ako keď ju konzumujeme surovú. Je významným zdrojom vitamínu A a mnohých iných vitamínov a minerálov. Mrkvu používame v našej slovenskej kuchyni veľmi často. No používame len nám známu oranžovú mrkvu, existuje však oveľa viac druhov. Biela mrkva má veľmi jemnú chuť, fialová je zas sladšia. Niektoré odrody fialovej mrkvy sú však korenisté. Červená mrkva obsahuje viac antioxidantov, biela však viac vlákniny a preto podporuje trávenie.
Petržlen
Petržlen je zelenina s vysokým obsahom vitamínov a má priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Pomáha odvodňovať organizmus, zlepšuje chuť do jedla, čistí krv, utišuje nervy a znižuje horúčku. Petržlen teda v žiadnom prípade nepatrí len do polievky, ale priamo do kvetináča a na kuchynské okno. Petržlen dokážeme v kuchyni využiť takmer celý. Koreň i vňať môžeme pridávať takmer do každého pokrmu od polievok, cez omáčky a mäso až po šaláty. Vňať sa výborne hodí na zdobenie.
Červená repa
Červenú repu odborníci nazývajú aj kokteilom pre zdravie a krásu. Patrí medzi antioxidanty – čiže bojovníkov proti rakovine a má pozitívne účinky aj na pleť. Treba si však zapamätať, že všetkého veľa škodí a teda aj červenej repy. Červená repa obsahuje mnoho vitamínov. Je bohatá predovšetkým na vitamín C a E. obsahuje aj množstvo vlákniny, pretože pomáha upravovať činnosť čriev a podporuje činnosť žalúdka, žlčníka i pečene. Čo je výborné, má protisklerotické účinky a pozitívne pôsobí na tvorbu inzulínu. Červená repa obsahuje vysoké množstvo kyseliny štavelovej, preto nie je dobré zjesť viac ako 200 g denne alebo vypiť viac ako 100 ml šťavy denne.
Zemiaky
Klasickou podzemnou zeleninou sú zemiaky. U nás je to s veľkou pravdepodobnosťou asi najbežnejšie a najčastejšie konzumovateľné jedlo. Existuje ich aj množstvo druhov. Konzumné zemiaky, priemyselné zemiaky a zemiaky určené na kŕmenie. Konzumné zemiaky by mali obsahovať najväčšie množstvo bielkovín zo všetkých druhov. Podľa zberu sa delia na skoré, poloskoré a neskoré a okrem toho poznáme ešte niekoľko varných typov. Varný typ A sa nerozvára, sú vhodné na šaláty, zapekanie alebo ako samostatná príloha. Varný typ B je menej pevný. Je vhodný ako príloha. Varný typ C sa ľahko rozvára, preto sa tieto zemiaky najviac hodia na výrobu kaše a zemiakových placiek. Varný typ D je silno múčnatý zemiak, ľahko sa rozvarí a preto je vhodný skôr ako surovina do výrobkov zo zemiakov. Napríklad ako surovina na zemiakové cesto.
Arašidy
Čakáte, že arašidy budú rásť na stromoch podobne ako orechy? Nie sú to však orechy. Skôr je to strukovina. Arašidy sú plodom podzemnice olejnej. Tento názov prezrádza, že arašidy by sme mali hľadať pod zemou. Arašidy obsahujú dobrý tuk, ktorý pomáha telu pri trávení. Okrem toho detoxikujú hrubé črevo a tým pozitívne pôsobia pri prevencii rakoviny. Okrem toho arašidy priaznivo pôsobia aj na funkciu mozgu a normalizujú cukor i cholesterol. Čo je zaujímavé, arašidy si pokojne môžete vypestovať aj doma. Podzemnica olejná je síce exotickou rastlinou, ale môžete si ju dopestovať aj doma na parapetnej doske. Nie je náročná, len potrebuje veľa slnka. Je to však rastlinka, ktorá rovnako poteší ako zasýti.
Nový komentár