Novinky

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky
03
05/17

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac

Pár zaujímavostí o múke
14
02/17

Pár zaujímavostí o múke

Múku pokladáme za úplne prirodzenú súčasť našej stravy. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, kde všade sa múka nachádza a ako nás ovplyvňuje. Faktom však je, že múka kráča s človekom ruka v ruke už veľmi dlhú dobu. A čo je najzaujímavejšie, všetko to začalo celozrnnou múkou, ku ktorej sa vraciame aj dnes.

Čítajte viac

Múka na desať rôznych spôsobov
23
03/16

Múka na desať rôznych spôsobov

Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac

V hlavnej úlohe strukovinová múka
22
03/16

V hlavnej úlohe strukovinová múka

Múka je základnou surovinou každej jednej domácnosti. Je to jedna z tých potravín, ktorá je nevyhnutná dokonca i v každej medzinárodnej kuchyni. U nás sa múka najčastejšie pripravovala z obilnín, no v súčasnosti je stále známejšou aj strukovinová múka. O strukovinovej múke sa v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a dostala sa aj do noriem školských jedální. Vyznať sa v múke však vôbec nie je jednoduché, pretože trh je priam zaplavený množstvom druhov múky a jej rôznych modifikácií. V ponuke obchodov je veľký výber múk. Od klasickej pšeničnej, ktorá je v ponuke dominantná, až po múku, ktorá je vyrobená z iných obilnín a rastlín, ako je napríklad kukurica, špalda, pohánka, sója či iné strukoviny.

Čítajte viac

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni
09
03/16

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni

Celiakia môže byť u detí veľmi vážnym problémom, a to predovšetkým preto, že je nutné nasadiť prísnu bezlepkovú diétu. Dospelý človek dokáže kontrolovať svoju stravu, no aj pre neho je niekedy heroickým výkonom ustrážiť si potraviny, ktoré konzumuje, pretože múku často nachádzame aj v tých potravinách, v ktorých by sme to nečakali. Celiakia postihuje tráviace ústrojenstvo a ide vlastne o chronický zápal sliznice tenkého čreva. Telo nedokáže spracovať lepok. Lepok sa potom hromadí v tenkom čreve a môže vyústiť do viacerých vážnejších zdravotných komplikácií. Môže viesť k zápalu štítnej žľazy, hrubého čreva, pečene, obličiek a kĺbov. Môže dokonca spôsobiť vznik systémového lupusu a cukrovku. Lepok je zmes bielkovín, ktorá je súčasťou obilných zŕn ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pohánka síce neobsahuje priamo lepok, ale obsahuje látky jemu podobné a tiež môže vyvolať tieto problémy. Je často pri výrobe kontaminovaná lepkom.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti