Novinky

Šalát ako hlavné jedlo
05
04/17

Šalát ako hlavné jedlo

Hlavne chlapom sa môže zdať, že šalát proste nie je hlavné jedlo a je to len príloha ku kope zemiakov a k veľkému kusu mäsa. No dnes vám ponúkame taký recept, ktorý zasýti nejedného hladoša a gazdinky budú radi, že tým svojim chlapom predsa len naservírovali niečo zdravé. Príprava šalátu môže byť aj veľmi rýchla, aj veľmi jednoduchá. Všetko to záleží od toho, aké suroviny sa rozhodneme v miske zmiešať a aký nálev si pripravíme.

Čítajte viac

Chutné šaláty
14
04/16

Chutné šaláty

V spolupráci s vedúcou školskej jedálne Základnej školy v Očovej Dankou Cencerovou sme pre vás pripravili niekoľko chutných zeleninových šalátov, ktoré si môžete pripraviť doma, v školskej jedálni, do šalátového pultu, pri rôznych slávnostných recepciách, pri dňoch otvorených dverí a predovšetkým ako občerstvenie pri rôznych podujatiach, ktoré sa budú vo vašej škole organizovať. Najväčší úspech podľa Danky Cencerovej má zelerový šalát, šalát gyros a pikantný šalát.

Čítajte viac

Slovenské tradičné veľkonočné recepty
21
03/16

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.

Čítajte viac

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy
09
03/16

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy

V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.

Čítajte viac

Alternatíva nezdravých bufetov
08
03/16

Alternatíva nezdravých bufetov

V strave detí by určite nemala chýbať zelenina a ovocie a tieto potraviny by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka každého škôlkára i školáka. Ovocie a zelenina sú prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú veľa vlákniny a pozitívne vplývajú na fungovanie ľudského organizmu. Zeleninu je potrebné konzumovať predovšetkým v surovom stave. Výborným spôsobom ako naservírovať čerstvú zeleninu stravníkom je forma šalátov. Avšak pri podávaní šalátov predovšetkým u malých detí sa stretávame s odmietaním tohto jedla. Zeleniny sa často ani nedotknú a vzniká tak veľmi veľký odpad. Tento problém sčasti vyriešili šalátové pulty.

Čítajte viac

70. výročie školského stravovania na Slovensku

Pri príležitosti 70. výročia školského stravovania na Slovensku Materská škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene zorganizovala 27. októbra v priestoroch školskej jedálne ochutnávku nátierok a šalátov. Recepty na pripravované nátierky a šaláty nájdete v našom najbližšom vydaní Gastro novín. Teraz však spolu s nami nazrite do zákulisia tohto podujatia.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti