Alternatíva nezdravých bufetov
Pridané 8.3.2016 14:45:00
V strave detí by určite nemala chýbať zelenina a ovocie a tieto potraviny by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka každého škôlkára i školáka. Ovocie a zelenina sú prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú veľa vlákniny a pozitívne vplývajú na fungovanie ľudského organizmu. Zeleninu je potrebné konzumovať predovšetkým v surovom stave. Výborným spôsobom ako naservírovať čerstvú zeleninu stravníkom je forma šalátov. Avšak pri podávaní šalátov predovšetkým u malých detí sa stretávame s odmietaním tohto jedla. Zeleniny sa často ani nedotknú a vzniká tak veľmi veľký odpad. Tento problém sčasti vyriešili šalátové pulty.
Šalátové pulty sú mimoriadnou možnosťou pri stravovaní, avšak školská jedáleň si potrebuje najprv zadovážiť chladiacu vitrínu.Výnimkou sú azda menšie školy, ako navrhla Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva, kde sa tolerujú vhodne zvolené antikorové nádoby, samozrejme za predpokladu dodržania všetkých hygienických požiadaviek.
V čom spočíva najväčšia výhoda šalátového pultu? Vo výbere. Keď si môže dieťa vybrať šalát, aký má najradšej a nabrať si také množstvo, ako samé uzná za vhodné, väčšinou skonzumuje viac zeleniny ako pri klasickom servírovaní šalátu v miske. Zo skúseností jedální, ktoré tento systém už zaviedli, môžeme konštatovať, že odpadu je oveľa menej, percento detí, ktoré jedia šaláty sa zvýšilo a celková konzumácia zeleniny sa zvýšila o 20 %. A presne o to v školskom stravovaní ide, motivovať žiakov k zdravej výžive a k zdravému životnému štýlu.
Výber šalátov do šalátového pultu môže byť naozaj rôznorodý. Ak je jeden šalát z tých obľúbenejších, vedúcim školských jedální a kuchárkam tak vzniká možnosť na experimentovanie a na zaraďovanie aj nových druhov šalátov do jedálneho lístka. Na našej stránke si môžete v sekcii – recepty – pozrieť nejaké inšpirácie pre prípravu šalátov. Vybrali sme tie, ktoré by z nových noriem mohli osloviť najväčšie percento detí a zároveň vám pomohli prepašovať do ich jedálneho lístka aj menej konzumované potraviny. Niektoré šaláty sú dokonca s celozrnným pečivom vhodné aj ako hlavné jedlo.
Zavedenie šalátových pultov však môže byť sprevádzané viacerými problémami. Najväčším je asi neporiadok, ktorý deti môžu narobiť. Dozor v školskej jedálni určite pomôže a deti sa postupne naučia, že zeleninový šalát patrí do misky alebo na tanier a určite nie na podlahu. Všetko sa to však vyváži znížením odpadu, pretože sa zvyšuje konzumácia zeleniny, predovšetkým však vedúce a kuchárky poznajú svojich stravníkov a vedia, aké množstvo šalátu majú nanormovať. Dokonca využívajú kategóriu D, čo je kategória s najväčším množstvom potravín, aby bolo šalátu dosť a mohli si na ňom pochutnať všetci stravníci.
Pri príprave zeleninových šalátov však treba dávať pozor predovšetkým na spracovanie surovín a na hygienu pri príprave, pretože šalát sa podáva studený, bez akejkoľvek tepelnej prípravy a preto sú kritériá na jeho prípravu veľmi prísne. Príprava šalátov musí byť úplne bezpečná a hotová zmes sa musí uchovávať v primeranej teplote, čo môže byť pre školskú jedáleň veľmi nákladné, preto sú šalátové pulty pre väčšinu menších školských jedálni len veľmi ťažko realizovateľné.
Nový komentár