Novinky

Deň Zeme
20
04/16

Deň Zeme

Dňa 22. apríla 2016 je Deň Zeme. Vznikol ako odpoveď na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Slávi sa od roku 1970. Jeho cieľom je okrem iného pripomenúť aj cenné dary, ktoré sú poskytované našou Zemou. Zemské zdroje totiž nie sú nevyčerpateľné, a preto je potrebné chrániť tieto poklady aj pre budúce generácie. My sa na Deň Zeme pozrieme z trochu iného uhla pohľadu. Povieme si niečo o potravinách, ktoré by bez životodarnej zeme nedokázali vyrásť. Každý si určite v prvom rade spomenie na koreňovú zeleninu, no spomenieme aj zemiaky, červenú repu a plodinu, ktorá mnohých tým, že rastie pod zemou prekvapí.

Čítajte viac

Chutné šaláty
14
04/16

Chutné šaláty

V spolupráci s vedúcou školskej jedálne Základnej školy v Očovej Dankou Cencerovou sme pre vás pripravili niekoľko chutných zeleninových šalátov, ktoré si môžete pripraviť doma, v školskej jedálni, do šalátového pultu, pri rôznych slávnostných recepciách, pri dňoch otvorených dverí a predovšetkým ako občerstvenie pri rôznych podujatiach, ktoré sa budú vo vašej škole organizovať. Najväčší úspech podľa Danky Cencerovej má zelerový šalát, šalát gyros a pikantný šalát.

Čítajte viac

Múka na desať rôznych spôsobov
23
03/16

Múka na desať rôznych spôsobov

Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac

Ako ste si pripomenuli Svetový deň vody?
23
03/16

Ako ste si pripomenuli Svetový deň vody?

Voda síce sama o sebe nie je potravinou, no v kuchyni sa bez nej nezaobídeme, preto si Svetový deň vody nepripomínajú len školy, ale aj školské jedálne. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si dôležitosť vody pripomenuli žiaci rôznych škôl po celom Slovensku. Za informácie ďakujeme riaditeľom, učiteľom a vychovávateľom, ktorí dianie vo svojej škole pravidelne dokumentujú a delia sa tak o svoje postrehy na stránkach svojich škôl alebo aj v školských časopisoch.

Čítajte viac

Slovenské tradičné veľkonočné recepty
21
03/16

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.

Čítajte viac

Superpotraviny
19
01/16

Superpotraviny

V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti