Novinky
Ako sa vyznať v syroch
Syr patrí medzi obľúbené mliečne pochúťky. Je lahodný a keďže ho existuje veľké množstvo druhov, každý si nájde nejaký, čo mu bude chutiť. Vybrať si môžeme zo širokého spektra syrov. K dispozícii máme syry mäkké, tvrdé, voňavé i zapáchajúce. Svet syrov je totiž veľmi pestrý, o čom ste sa mohli presvedčiť v predchádzajúcich článkoch.
Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa
Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.
Jednohubky nielen pre škôlkarov
Pri príležitosti rôznych besiedok v škôlke alebo počas detských osláv, pri dňoch otvorených dverí a pri rôznych iných slávnostných príležitostiach určite budete chcieť naservírovať niečo chutné aj deťom. Niečo, čo si dajú naraz do pusy, aby veľmi nenatrúsili, ale zároveň niečo, čo bude chutiť aj dospelákom. Nasledovné jednohubky sú vhodné aj na to, aby vám pri nich pomohli samotné deti. Určite to spolu zvládnete.
Koruna slávnostného stola
Studené misy síce nepatria na každodenný obedový stôl vašich stravníkov, no do rúk sa nám dostali fotografie krásnych obložených mís z recepcie,na ktorej sa podieľali zamestnanci školskej jedálne Základnej školy v Očovej. Okrem fotografií, ktoré sme sa vám rozhodli touto cestou sprostredkovať, sme sa rozhodli zozbierať pár tipov a inšpirácií, podľa ktorých si môžete aj vy urobiť takéto sviatočne obložené misy, napríklad ku Dňu matiek alebo pri príležitosti Dňa otvorených dverí či ak vašu školu navštívi nejaký minister alebo iná známa osoba a chcete ich slávnostne pohostiť. Samozrejme, radi privítame vaše fotografie a postrehy. Touto cestou sa však chceme predovšetkým poďakovať vedúcej školskej jedálne Základnej školy v Očovej Danke Cencerovej a celému jej kolektívu za krásne a kvalitné fotografie, ktoré aj v budúcnosti určite využijeme v našich článkoch i v Gastro novinách.
Slovenské tradičné veľkonočné recepty
Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.