Novinky
Ako pripraviť cesto
Povedali sme si už niečo o tom, aké suroviny vybrať na cesto a ako si vybrať v obchode, v ktorom je tak široká ponuka, že sa sami nevieme rozhodnúť, akú múku či tuk kúpiť. Základom každého cesta sú teda kvalitné ingrediencie, ale dôležité je aj to, čo s nimi budeme robiť ďalej. Pri výrobe ciest môžeme používať rôzne technologické postupy, podľa toho o aké cesto ide a načo je určené. Vždy berieme do úvahy, ako máme v pláne cesto upiecť, ozdobiť a nakrájať.
Z čoho vyrobiť cesto na múčniky
Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.
Palacinky na každú príležitosť
Kto by palacinky nemiloval? Jedlo, ktoré je vhodné na raňajky i ako hlavný chod po výdatnej polievke. Výborný olovrant a ešte lepší dezert. Palacinky sú proste jedlom tisícich tvárí, aj preto majú na svete toľko fanúšikov. Sladké palacinky už kedysi dávno milovali domorodí Američania a milujú ich dodnes. Sú to pre nich typické raňajky. Palacinky s javorovým sirupom, azda neexistuje nič krajšie. Aj vo Francúzsku sú palacinky veľmi obľúbené a tiež sa tu konzumujú na raňajky.
Deti a ryby
Pri deťoch platí jedno zlaté pravidlo, že by sme ich už odmalička mali privykať na čo najväčšie množstvo rozličných druhov potravín, aby si privykli na rôzne chute, vône a nemali v dospelosti problém skúšať nové jedlá. K takýmto jedlám bezpochyby patria aj ryby. Deti k nim často mávajú averziu, no na ich jedálničku by určite nemali chýbať, pretože sú najcennejším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre správny neurologický vývoj detí. Tak isto im dodajú potrebné železo, zinok a morské ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy a napomáha správnemu rastu. Dôležité sú aj bielkoviny v rybacom mäse. Je dôležité, aby deti komplexne prijímali všetky potrebné zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné. Odkedy je však vhodné zaradiť do detského jedálnička ryby?