Ako pripraviť cesto
Pridané 3.5.2017 11:15:00
Povedali sme si už niečo o tom, aké suroviny vybrať na cesto a ako si vybrať v obchode, v ktorom je tak široká ponuka, že sa sami nevieme rozhodnúť, akú múku či tuk kúpiť. Základom každého cesta sú teda kvalitné ingrediencie, ale dôležité je aj to, čo s nimi budeme robiť ďalej. Pri výrobe ciest môžeme používať rôzne technologické postupy, podľa toho o aké cesto ide a načo je určené. Vždy berieme do úvahy, ako máme v pláne cesto upiecť, ozdobiť a nakrájať.
Cesto tvarujeme rôznymi spôsobmi. Ak cesto vaľkáme, vaľkanie musí byť rýchle. Nepoužívame silu, inak sa nám cesto prilepí o váľok. Snažíme sa vyvaľkať cesto tak, aby malo všade rovnakú hrúbku.
Cesto môžeme aj vykrajovať rôznymi formičkami. Tie namáčame do múky, aby sa nám cesto nelepilo na jej okraje. Keď napríklad robíme pirohy, cesto môžeme krájať vrúbkovaným kolieskom alebo jednoducho ostrým nožom. Keď robíme rolády a záviny, vyvaľkané cesto zavinieme.
Cestom môžeme vypĺňať formičky rôznej veľkosti i tvaru. Môžu to byť tortové a bábovkové formy, ale aj malé formičky akurát na jednu porciu. Tu platí, že formičky vždy potrieme maslom. Môžeme ich vysypať múkou alebo strúhankou.
Cesto môžeme aj striekať alebo rozotierať. Tento spôsob používame pri úprave piškótových alebo snehových šľahaných hmôt.
Pred pečením nás však ešte čaká posledná finálna úprava. Na vyvaľkané, vykrojené alebo nakrájané cesto dávame rôzne náplne, ukladáme ovocie. Môžeme použiť aj posýpku. Nemali by sme však koláč posýpať priamo na plechu, pretože posýpka sa na plechu poriadne pripáli. Cesto po vrchu môžeme ešte potrieť rozšľahaným vajíčkom. Niekto potiera len žĺtkom, niekto používa na potieranie mlieko.
Nový komentár