Novinky

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.
05
10/17

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?
13
01/17

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?

To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.

Čítajte viac

Ryby od výmyslu sveta 1
02
01/17

Ryby od výmyslu sveta 1

Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac

Prejedanie sa
14
04/16

Prejedanie sa

Keď sa hovorí o poruche príjmu potravy, väčšinou sa nám v mysli vybaví odmietanie jedla. No aj prejedanie sa patrí do tejto skupiny. Na tomto mieste však nebudeme hovoriť o chorobnom prejedaní, ale o „žravosti“ a o závislosti na sladkom, ktorú pozná každý jeden z nás. Bojujeme s ňou cez vianočné sviatky, zápasíme s ňou na rôznych oslavách a je pre nás lákadlom cez víkend, keď sa rozhodneme trochu prekročiť inak prísne stravovacie pravidlá. Prejedanie sa nie je zdravé, to vieme všetci. Ale prečo? Čo sa deje s naším telom? Je to dôležité pochopiť, pretože len vtedy, keď my, ako dospelí, pochopíme v čom tkvie nebezpečenstvo prejedania sa, dokážeme správne usmerniť aj deti, aby nešli v našich stopách, ale vybrali si cestu zdravšieho životného štýlu.

Čítajte viac

Novodobý strašiak: Školské bufety
07
03/16

Novodobý strašiak: Školské bufety

Strava, či chceme alebo nie, vplýva na celkové zdravie nášho organizmu a niekoľkokrát sme dokonca aj prízvukovali, že vplýva aj na naše psychické zdravie. U detí to platí viacnásobne. Nezdravá strava môže dokonca podnietiť vznik a rozvoj detskej obezity, pričom detská obezita v súčasnosti predstavuje akútnu zdravotnú krízu a konkrétnych prípadov detskej obezity je stále viac a viac. Okrem toho, nárast detskej obezity zvyšuje aj výdavky na zdravotnú starostlivosť, pretože nesie so sebou mnohé zdravotné komplikácie.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti