Novodobý strašiak: Školské bufety

Pridané 7.3.2016 15:00:00

Strava, či chceme alebo nie, vplýva na celkové zdravie nášho organizmu a niekoľkokrát sme dokonca aj prízvukovali, že vplýva aj na naše psychické zdravie. U detí to platí viacnásobne. Nezdravá strava môže dokonca podnietiť vznik a rozvoj detskej obezity, pričom detská obezita v súčasnosti predstavuje akútnu zdravotnú krízu a konkrétnych prípadov detskej obezity je stále viac a viac. Okrem toho, nárast detskej obezity zvyšuje aj výdavky na zdravotnú starostlivosť, pretože nesie so sebou mnohé zdravotné komplikácie.

Novodobý strašiak: Školské bufety

Školské bufety v školách vznikli na základe požiadaviek detí i rodičov. Mnohé deti doma neraňajkujú a tým pádom ani nepijú a školské bufety sa stali spôsobom, ako chýbajúce raňajky doplniť. No je ťažké deti ustrážiť v tom, čo konzumujú. Dá sa to ovplyvniť jedine zásadnou zmenou sortimentu školských bufetov.

Jedlo zo školského bufetu však nesmie nahrádzať hlavné jedlo. Môže byť náhradou raňajok či desiaty, môže podporiť dostatočný pitný režim, nikdy však nesmie nahrádzať obed. Sortiment v školských bufetoch podlieha prísnym pravidlám. Má byť výživovo hodnotný a zodpovedať zásadám zdravej výživy.

Cieľom úpravy sortimentu v školských bufetoch by malo byť celkové zlepšenie stravovacích návykov žiakov, zlepšenie kvality stravovania detí a zlepšenie celkového zdravotného stavu obyvateľstva. Ako však sortiment upraviť? Čo do školských bufetov pridať a čo naopak odhodiť do koša?

V žiadnom prípade by sa nemali v školskom bufete nachádzať jedlá rýchleho občerstvenia, sladké pekárenské a cukrárske výrobky a cukrovinky.

Jedlo rýchleho občerstvenia

Stratiť by sa mali aj zmrzliny, nanuky a mrazené ovocné drene. Deti by nemali konzumovať ani slané chuťovky, chipsy, tyčinky a chrumky. Úplné tabu by mali byť energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaným cukrom.
Naopak, bežným sortimentom v školských bufetoch by malo byť ovocie v čerstvom stave i vo forme šalátov. Vhodné sú aj celozrnné a cereálne výrobky, mlieko, mliečne výrobky a prírodné šťavy. K celozrnnému pečivo je vhodné do sortimentu zaradiť aj rôzne druhy nátierok a zeleninové šaláty.

Problémom v školských bufetoch sú dve hlavné komodity. V prvom rade sú to sladkosti. Prednosť by malo mať kvalitné sladké pečivo, sušienky, sušené a čerstvé ovocie a mliečne výrobky. V žiadnom prípade múčniky, zákusky, cukrovinky. V druhom rade je problémom sortiment nápojov. Deti obľubujú sladké a kolové limonády. Nepohrdli by ani energetickým nápojom. To je však neprípustné. Vhodné sú však minerálne vody, prírodné šťavy a čaje.

Prírodné šťavy

Ak nám záleží na zdraví našej najmladšej generácie, je potrebné okamžite zo školských bufetov stiahnuť nevhodný sortiment, doplniť ovocie a zeleninu a obnoviť ponuku balených vôd. Nevhodný sortiment v školských bufetoch totiž dokáže celkom jednoducho zmariť všetko snaženie zo strany vedúcich školských jedální a kuchárok, ktoré sa snažia variť výživne a zdravo a dohliadať na správne stravovacie návyky žiakov.

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti