Dozrievajú aj sladké dary prírody všetkých farieb
Pridané 4.8.2016 13:45:00
Ak sa rozhodneme urobiť si ovocný šalát z toho, čo práve dozrieva, bude naozaj farebný. Začnime niečím naozaj výnimočným, chuťou i farbou. Sú to černice a slivky. Potom by sa hodilo niečo jasnejšie, ako kontrast k tejto tmavej farbe. Vyskúšať môžeme žlté banány, ananás, citrón, hrušky, jablká. Primiešať môžeme aj niečo tmavšie, ale ešte stále nie červené. Priam sa nám núkajú broskyne, marhule a nektarínky. No zabudnúť by sme určite nemali ani na brusnice, čerešne, maliny, ríbezle, višne a vodný melón. Vykúzlime tak určite chutný šalát a okrem toho urobíme veľa pre svoje zdravie. No využiť môžeme aj iné dary prírody.
Baza
Prečo dary prírody? Pretože najprv si predstavíme bazu a jej voňavé bazové kvety. Tradične si z nich pripravujeme čaj, ktorý pomáha pri nachladnutí a sirup, ktorý je veľmi osviežujúci. No a čo, že nejde o ovocie, svojimi účinnými látkami na náš stôl proste patrí. Je skvelým zdrojom vitamínu C a je vhodná aj pri problémoch so žalúdkom. Nakoľko je antioxidantom, chráni bunky pred voľnými radikálmi a spomaľuje tak celkový proces starnutia. Práve preto sa používa aj na liečebné účely, na domácu prípravu sirupov, z plodov sa robí lekvár a v západných krajinách z nej niekedy robia aj polievku.
Egreš
Kedysi bol egreš kríkom nachádzajúcim sa v každej záhrade. Dnes je to však skôr chuťovka plná vitamínov. No navyše má aj pozitívny vplyv na dobrú náladu. Plody egrešov pomáhajú s trávením, znižujú cholesterol a sú vhodné pre ľudí trpiacich artrózou. Je však aj priateľom ženskej krásy, pretože sa používa aj v kozmetike. Tak isto zlepšuje schopnosť vstrebávať bielkoviny, pomáha pri detoxikácii, chráni nás pred infekciami horných dýchacích ciest, posilňuje imunitu, priaznivo vplýva na hojenie rán, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, stabilizuje hladinu cholesterolu a zabezpečuje správnu stavbu kostí.
Hrozno
S koncom leta sa neodmysliteľne spája aj hrozno. O jeho pozitívnych vlastnostiach sa vie už dávno, no stále sa zabúda na to, koľko dobrého môže strapec hrozna urobiť pre naše zdravie. Je to výborné ovocie pre tých, ktorí majú žlčové či obličkové kamene, dodáva telu energiu, zmierňuje únavu a depresiu, lieči migrénu, regeneruje pokožku a pomáha dokonca aj v boji s celulitídou. Zmierňuje menštruačné bolesti, znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitu. Hrozno je výborné pre všetkých tých, ktorí milujú sladké. Obsahuje okolo 80 percent vody a v priemere 18 percent ovocného a hroznového cukru. Vďaka tomu sa energia z neho uvoľňuje postupne a neukladá sa do zásob vo forme tuku. Pomalé rozkladanie hroznového cukru udržiava pozornosť a zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, preto je toto ovocie ideálne na zobkanie počas pracovného dňa. Strapec šťavnatého hrozna po obede vás povzbudí možno viac ako obvyklá káva.
Medový melón
Možno je na čase vyskúšať aj také druhy ovocia, ktoré bežne nekonzumujeme a aj keď sú na pultoch našich obchodov stále, považujeme ich za exotické ovocie. Medový melón ochraňuje žily, zlepšuje tok krvi a zamedzuje vzniku kŕčových žíl. No obsahuje aj veľa vitamínu C a draslík, preto znižuje krvný tlak. Najlepšie je ho konzumovať čerstvý, nakrájať si ho spolu so zázvorom. Ak sú melóny veľmi žlté a majú svetlú dužinu, odporúčame ich konzumovať so šunkou. Netradičná, ale výborná kombinácia. Medové melóny sa hodia aj do šalátov, najlepšie k syru a ku krabiemu mäsu. Rovnako sú však chutné aj samé. Medový melón tak isto pomáha dodržiavať pitný režim, pretože obsahuje až 90 % vody. Je perfektným letným osviežením. Využíva sa však aj do sladkého pečiva, ako súčasť predjedál a studených krémových polievok. Konzumuje sa aj so zeleninou a robia sa z neho dipy a marinády, ktoré majú sladkastú chuť, ale neprebijú chuť mäsa.
Mirabelka
V tomto období dozrievajú aj mirabelky. Mnohí z nás nevieme, čo to je, no žlté slivky s obľubou konzumujeme. Pritom je mirabelka odrodou menšej žltej slivky. Sú to slivky s výraznou chuťou. Majú síce viac cukru ako obyčajné slivky, ale zároveň aj viac vitamínu C. Majú aj dostatok minerálnych látok. Sú výborné na trávenie, ale neodporúča sa ich zjesť naraz veľké množstvo. Inak sú výborné aj pri chudnutí, pretože zabraňujú uloženiu tukov pod kožou. Sú vhodné aj vtedy, ak máme problémy s obličkovými kameňmi alebo vysokým krvným tlakom. Najčastejšie sa zavárajú alebo sa z nich robia múčniky a ovocné knedličky.
Nový komentár