Novinky
Dozrievajú aj sladké dary prírody všetkých farieb
Ak sa rozhodneme urobiť si ovocný šalát z toho, čo práve dozrieva, bude naozaj farebný. Začnime niečím naozaj výnimočným, chuťou i farbou. Sú to černice a slivky. Potom by sa hodilo niečo jasnejšie, ako kontrast k tejto tmavej farbe. Vyskúšať môžeme žlté banány, ananás, citrón, hrušky, jablká. Primiešať môžeme aj niečo tmavšie, ale ešte stále nie červené. Priam sa nám núkajú broskyne, marhule a nektarínky. No zabudnúť by sme určite nemali ani na brusnice, čerešne, maliny, ríbezle, višne a vodný melón. Vykúzlime tak určite chutný šalát a okrem toho urobíme veľa pre svoje zdravie. No využiť môžeme aj iné dary prírody.
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.