Novinky

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť
10
08/16

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť

Nie je nič zlé na tom, v jeden deň proste vypnúť všetky telefóny, sadnúť si na balkón, spraviť si kávičku a proste oddychovať. Človek potrebuje aj takéto dni ničnerobenia. Po dlhej dobe zaháľania však môže byť ťažké začať zasa fungovať v pracovnom režime. A ťažké to majú aj naše deti po dvoch mesiacoch prázdnin. Zrazu musia ráno skoro vstávať, majú presne zadelený čas, doma si musia robiť domáce úlohy a podobne. Preto sme pri tejto príležitosti preskúmali pár rebríčkov potravín, ktoré by mali telu dodať energiu a naštartovať mozog. Vybrali sme tie, ktoré sú vhodné aj pre stravníkov do školskej jedálne. Prvé sme vám predstavili v minulom článku, dnes pokračujeme.

Čítajte viac

Dozrievajú aj sladké dary prírody všetkých farieb
04
08/16

Dozrievajú aj sladké dary prírody všetkých farieb

Ak sa rozhodneme urobiť si ovocný šalát z toho, čo práve dozrieva, bude naozaj farebný. Začnime niečím naozaj výnimočným, chuťou i farbou. Sú to černice a slivky. Potom by sa hodilo niečo jasnejšie, ako kontrast k tejto tmavej farbe. Vyskúšať môžeme žlté banány, ananás, citrón, hrušky, jablká. Primiešať môžeme aj niečo tmavšie, ale ešte stále nie červené. Priam sa nám núkajú broskyne, marhule a nektarínky. No zabudnúť by sme určite nemali ani na brusnice, čerešne, maliny, ríbezle, višne a vodný melón. Vykúzlime tak určite chutný šalát a okrem toho urobíme veľa pre svoje zdravie. No využiť môžeme aj iné dary prírody.

Čítajte viac

August je bohatý na sezónnu zeleninu
04
08/16

August je bohatý na sezónnu zeleninu

V auguste dozrieva mnoho chutnej zeleniny. Určite by sme mali na svoj tanier občas priložiť niečo zelené. Nielenže to pekne vyzerá a ozdobí aj inak všedný tanier, ale rovnako to nášmu telu dodá mnoho dôležitých vitamínov. Skúsiť môžeme napríklad brokolicu, hlávkový šalát, ľadový šalát, papriku, rukolu, špenát alebo uhorku. Môžeme prihodiť aj niečo červené, taká cvikľa sa prekvapivo hodí do mnohých šalátov, mrkva je zas výborná do smoothie a paradajka by mala byť v našej chladničke vždy po ruke. A čo tak niečo svetlejšie, ale o to chutnejšie? Biela kapusta je výborným základom pre akýkoľvek šalát, jarná cibuľka ochutí chlebík s maslom, pór zasa nahradí aromatickú cibuľu. Medzi ďalšie zeleniny, ktoré dozrievajú v auguste patrí kaleráb, karfiol, kel, zeler a samozrejme stálice našich kuchýň, čiže cesnak, cibuľa a zemiaky. Pozrime sa však na niektoré druhy zeleniny, ktoré sú koncom leta azda tým najlepším, čo nám naša záhradka môže dať.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti