Novinky
Ryby od výmyslu sveta 2
TUNIAK. Ďalšou z obľúbených rýb, ktoré sa nachádzajú aj na našom stole, je tuniak. Tuniak je ryba, ktorá je masovo konzumovaná v Spojených štátoch amerických, Japonsku i u nás v Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Hodí sa preto aj do jedálneho jedálnička ľudí, ktorí sa venujú cvičeniu. Okrem omega-3 mastných kyselín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Prospieva zdraviu srdca, mozgu, očí, zlepšuje stav pokožky a bojuje proti chronickým zápalom. Konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Zlepšuje imunitný systém a znižuje pravdepodobnosť obezity. Pohodlné je konzumovať aj tuniaka v konzerve. Konzervovaný tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave je tiež kvalitná ryba a neprichádza o žiadne zo svojich výhod.
Ryby od výmyslu sveta 1
Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.
Deti a ryby
Pri deťoch platí jedno zlaté pravidlo, že by sme ich už odmalička mali privykať na čo najväčšie množstvo rozličných druhov potravín, aby si privykli na rôzne chute, vône a nemali v dospelosti problém skúšať nové jedlá. K takýmto jedlám bezpochyby patria aj ryby. Deti k nim často mávajú averziu, no na ich jedálničku by určite nemali chýbať, pretože sú najcennejším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre správny neurologický vývoj detí. Tak isto im dodajú potrebné železo, zinok a morské ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy a napomáha správnemu rastu. Dôležité sú aj bielkoviny v rybacom mäse. Je dôležité, aby deti komplexne prijímali všetky potrebné zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné. Odkedy je však vhodné zaradiť do detského jedálnička ryby?