Novinky
Zamestnanci školského stravovania
V školskej jedálni nemôže pracovať hocikto. Pre zamestnancov zariadení školského stravovania platia prísne predpisy. Pred nástupom do pracovného pomeru musia preukázať svoje kvalifikačné predpoklady, odbornú spôsobilosť a zdravotnú spôsobilosť. Čo sa pod týmito tajomnými názvami skrýva sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy
V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.
Stravovanie celiatikov v školskej jedálni
Celiakia môže byť u detí veľmi vážnym problémom, a to predovšetkým preto, že je nutné nasadiť prísnu bezlepkovú diétu. Dospelý človek dokáže kontrolovať svoju stravu, no aj pre neho je niekedy heroickým výkonom ustrážiť si potraviny, ktoré konzumuje, pretože múku často nachádzame aj v tých potravinách, v ktorých by sme to nečakali. Celiakia postihuje tráviace ústrojenstvo a ide vlastne o chronický zápal sliznice tenkého čreva. Telo nedokáže spracovať lepok. Lepok sa potom hromadí v tenkom čreve a môže vyústiť do viacerých vážnejších zdravotných komplikácií. Môže viesť k zápalu štítnej žľazy, hrubého čreva, pečene, obličiek a kĺbov. Môže dokonca spôsobiť vznik systémového lupusu a cukrovku. Lepok je zmes bielkovín, ktorá je súčasťou obilných zŕn ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pohánka síce neobsahuje priamo lepok, ale obsahuje látky jemu podobné a tiež môže vyvolať tieto problémy. Je často pri výrobe kontaminovaná lepkom.