Novinky
Kde sa deti stravujú zdravšie?
V článku o tom, ako deti prekračujú odporúčané množstvo soli a aké to môže mať následky na ich zdravie, sa objavila informácia, že deti predškolského veku žijúce na vidieku majú tendenciu viac dosáľať svoje jedlá ako deti žijúce v meste. To nás priviedlo k otázke, či sa deti v meste stravujú zdravšie ako na vidieku a či sú teda medzi týmito typmi stravovania nejaké štatisticky významné rozdiely. Medzi bývaním na dedine a v meste totiž už nie je taký rozdiel, ako kedysi. Stravovanie na vidieku sa tiež už nemusí tak razantne líšiť ako v minulosti, pretože v dnešnej dobe, ak niekto býva na dedine, ešte neznamená, že má doma obrovské role a statok. Každopádne, ak rodina pestuje vlastné ovocie a zeleninu, chová vlastné sliepky, prasiatko či králiky, stravovanie takejto rodiny je určite zdravšie v porovnaní s rodinou, ktorá si kupuje pesticídmi ošetrené ovocie a zeleninu a mäso z pochybných zdrojov.
Vývoj školského stravovania
Už v minulom článku sme načrtli to, ako sa školské stravovanie vyvíjalo v našich slovenských podmienkach. Je to téma natoľko zaujímavá, že sme sa rozhodli bližšie sa tejto tematike ešte povenovať a napísať o nej ešte pár riadkov. Začiatky školského stravovania môžeme ohraničiť koncom druhej svetovej vojny. Pár rokov po jej ukončení, totiž začali vznikať prvé školské jedálne. Neboli to však jedálne ako ich poznáme dnes. Zo začiatku to boli totiž dobrovoľné zariadenia, ktoré vznikali z iniciatívy pracovníkov škôl alebo samotných rodičov. Na vzniku prvých jedální spolupracovali predovšetkým školy s obcami.