Novinky
Nové jedlá pre školské jedálne
Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.
Skúsenosti s novými receptúrami
Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.
Bulgur a kuskus
V súčasnosti sa stále viac a viac hovorí o zdravej strave a aj recepty v školských jedálňach sú upravené tak, aby v sebe obsahovali čo najviac zdravých potravín, ktoré však môžu byť novinkou nielen pre stravníkov, ale aj pre samotné vedúce školských jedální a kuchárky. Jednou z takých potravín môže byť napríklad bulgur a kuskus.