Novinky

Exkurzia záhonom tekvíc
19
10/16

Exkurzia záhonom tekvíc

O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.

Čítajte viac

Týždeň plačúcich očí
21
06/16

Týždeň plačúcich očí

Už na začiatku júna Odborový zväz pracovníkov školstva zahájil kampaň za lepšie platy pre nepedagogických zamestnancov ako reakciu na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 6%, pričom nepedagogickí zamestnanci by aj po 1. septembri 2016 mali dostávať rovnaké platy. Situácia nepedagogických zamestnancov je dlhodobo kritická. Dostávajú len štvrtinu toho, čo ich kolegovia v Európskej únii, dôchodky majú nižšie ako občania, ktorí v živote nepracovali a okrem toho, mnohé kuchárky sa sťažujú aj na ťažké pracovné podmienky, zastarené vybavenie kuchýň, a preto odborári žiadajú, aby došlo aj k navýšeniu platov nepedagogických zamestnancov.

Čítajte viac

Zázračne fazule rôznych druhov
11
04/16

Zázračne fazule rôznych druhov

Fazuľu pestujeme pre jej struky, ktoré sa konzumujú ešte nedozreté alebo pre semená, ktoré sa po dozretí vylupujú zo strukov. Fazuľa je síce najznámejšou strukovinou, avšak existuje také nespočetné množstvo druhov, že niekedy je len veľmi ťažké sa v nej vyznať. Okrem klasickej fazule sú v ponuke aj exotickejšie druhy. Niečo o rôznych odrodách fazúľ sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, ale spomeňme najprv obyčajnú fazuľu ako najznámejšieho zástupcu.

Čítajte viac

Superpotraviny
19
01/16

Superpotraviny

V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti