Novinky
Ako vznikla polievka
Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.
Tajomstvá cestovín
Cestoviny sú súčasťou našich jedálnych lístkov aj vďaka tomu, že ich je obrovské množstvo. Samozrejme, v ďalších článkoch sa budeme podrobne venovať jednotlivým tvarom cestovín a poradíme vám, ako ich najlepšie pripraviť a čo sa k jednotlivým druhom najlepšie hodí. Dnes vám však priblížime cestoviny z trochu širšieho hľadiska. Pozrieme sa na ich históriu a samozrejme aj na to, ako sa vyrábajú dnes. A neobídeme ani pozitíva a negatíva tejto potraviny, pretože o cestovinách sa v súčasnosti veľmi veľa hovorí, ale na druhej strane sa o nich veľmi málo vie.
Vývoj školského stravovania
Už v minulom článku sme načrtli to, ako sa školské stravovanie vyvíjalo v našich slovenských podmienkach. Je to téma natoľko zaujímavá, že sme sa rozhodli bližšie sa tejto tematike ešte povenovať a napísať o nej ešte pár riadkov. Začiatky školského stravovania môžeme ohraničiť koncom druhej svetovej vojny. Pár rokov po jej ukončení, totiž začali vznikať prvé školské jedálne. Neboli to však jedálne ako ich poznáme dnes. Zo začiatku to boli totiž dobrovoľné zariadenia, ktoré vznikali z iniciatívy pracovníkov škôl alebo samotných rodičov. Na vzniku prvých jedální spolupracovali predovšetkým školy s obcami.