Novinky
Čo s tou cibuľou?
Cibuľu používame takmer každý deň a je súčasťou mnohých jedál. Existuje mnoho odrôd, tak nie je problém si vybrať takú, čo dokáže najviac ulahodiť nášmu vkusu. Niekedy sa však poriadne natrápime, keď ide o jej krájanie a poriadne si aj zaplačeme. Šikovné gazdinky však tvrdia, že cibuľa nebude dráždiť oči, ak sa predtým uloží do chladničky alebo sa vloží na pár sekúnd do ľadovej vody. Pomáha vraj aj žuvať kôrku chleba a žiadne slzy sa vám do oči tisnúť nebudú. Komplikovanejšie to však môže byť so skladovaním cibule.
Sedem šiat cibule
Cibuľa je v našej kuchyni tak známou surovinou, že sa málokedy zamýšľame nad jej účinkami a nad jej využitím. V kuchyni najčastejšie používame bielu, červenú a žltú cibuľu, ale v súčasnosti je stále viac a viac známejšia aj šalotka. Jednotlivé druhy cibule sa líšia v chuti, textúre i vo farbe. Konzumujeme aj mladé nedozreté cibuľky, pretože cibuľa je veľmi zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerály a antioxidanty. Pravidelné užívanie znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a pomáha chrániť tráviaci systém človeka.
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.