Novinky
Hydina - naj mäso
Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.
Sedem dôležitých faktov o polievke
Prvým faktom, ktorý spomenieme je, že polievka má v našom jedálničku naozaj nenahraditeľné miesto. Je síce pravda, že polievka už neplní takú funkciu ako u našich predkov, ktorí konzumovali výdatné polievky hneď ráno, aby ich zasýtili počas celého dňa a počas náročnej práce na poli, ale mala by byť pravidelnou súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Je totiž ľahko stráviteľná a dodá organizmu viaceré potrebné živiny, okrem toho aj tekutiny, aj keď nenahradí pohár čistej vody. Má významnú úlohu aj ako predkrm pred hlavným jedlom, pretože pripraví hladný žalúdok na pevnú potravu a uľahčuje tak tráviaci proces. Samotná polievka okrem toho, že zaženie hlad, dokáže aj v zime zahriať, v lete osviežiť a počas celého roka liečiť aj rôzne neduhy. Slepačia polievka naozaj pomáha pri zdolávaní chrípky a uľaví aj podráždenému žalúdku.
Prečo je polievka v našom jedálničku taká významná?
Obed v školskej jedálni si bez taniera polievky nevieme predstaviť. Práve polievka totiž stravníkom pomáha k získaniu všetkého, čo by mal plnohodnotný obed ponúknuť. Polievka totiž nie len zasýti, ale predovšetkým dodá telu mnohé výživné látky. Okrem toho, pomáha aj pri dodržiavaní pitného režimu a tiež má veľký význam pre trávenie. Vhodne totiž prehreje žalúdok a pripraví ho na prijatie pevnej potravy. Polievky teda nie sú len chutné, ale predovšetkým aj zdraviu prospešné. Práve pre všetky tieto svoje pozitívne vlastnosti a benefity sú polievky označované ako kráľovné potravy.