Novinky
Intolerancia laktózy a alergia na mlieko
V minulých článkoch sme sa tematicky venovali celiakii a intolerancii lepku. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate niečo o jednej z častých intolerancií. Je ňou intolerancia laktózy a alergia na mlieko. Mlieko by však malo patriť do nášho jedálnička, ak teda nie sme znevýhodnení určitým druhom intolerancie. Mlieko a mliečne výrobky sú totiž zdrojom vápnika. Niektoré mliečne výrobky obsahujú aj probiotiká. Tie pozitívne pôsobia na naše zdravie. Mlieko je považované za jednu z najkomplexnejších potravín vôbec. Okrem základných živín a príslušnej energie poskytuje ľudskému organizmu mnoho zdraviu prospešných látok.
Stravovanie celiatikov v školskej jedálni
Celiakia môže byť u detí veľmi vážnym problémom, a to predovšetkým preto, že je nutné nasadiť prísnu bezlepkovú diétu. Dospelý človek dokáže kontrolovať svoju stravu, no aj pre neho je niekedy heroickým výkonom ustrážiť si potraviny, ktoré konzumuje, pretože múku často nachádzame aj v tých potravinách, v ktorých by sme to nečakali. Celiakia postihuje tráviace ústrojenstvo a ide vlastne o chronický zápal sliznice tenkého čreva. Telo nedokáže spracovať lepok. Lepok sa potom hromadí v tenkom čreve a môže vyústiť do viacerých vážnejších zdravotných komplikácií. Môže viesť k zápalu štítnej žľazy, hrubého čreva, pečene, obličiek a kĺbov. Môže dokonca spôsobiť vznik systémového lupusu a cukrovku. Lepok je zmes bielkovín, ktorá je súčasťou obilných zŕn ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pohánka síce neobsahuje priamo lepok, ale obsahuje látky jemu podobné a tiež môže vyvolať tieto problémy. Je často pri výrobe kontaminovaná lepkom.