Novinky

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov
15
03/16

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov

Blížia sa nám veľkonočné sviatky a my máme pre vás samozrejme prichystané články, recepty a rôzne zaujímavosti o Veľkej noci, ktoré však určite využijete aj neskôr, pretože veľkonočné obdobie je zároveň aj oslavou jari. Aj kresťania prežívajú veľkonočné obdobie od nedele zmŕtvychvstania až po slávnosť Turíc. Trvá 50 dní. Nekončí sa teda Veľkonočným pondelkom. Už budúci týždeň na našej stránke nájdete typy na veľkonočné koláče, ktoré sa pečú tradične v zahraničí a symbolizujú Veľkú noc. Pozbierali sme pre vás recepty na tie najzaujímavejšie sladké pochúťky. Nezabudli sme však ani na tradičné slovenské jedlá, ktoré sú dodnes v mnohých regiónoch obľúbené. Keďže však nemôžete v školskej jedálni pripraviť jedlo, aké sa vám zmyslí, určite tieto recepty vyskúšajte doma a v školskej jedálni sa nechajte inšpirovať veľkonočnými receptami, ktoré sme z noriem špeciálne vybrali pre toto obdobie a dúfame, že vás inšpirujú k vytváraniu jedálneho lístka, a to nielen počas veľkonočného týždňa, ale počas celej jari, ktorá nám klope na dvere.

Čítajte viac

Medzinárodné školské obedy
19
10/15

Medzinárodné školské obedy

Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti