Novinky
Tradičný pôst
V minulosti sa pôst dodržiaval oveľa prísnejšie ako dnes. Samozrejmosťou bol pôst na Popolcovú stredu, no v silnejšie veriacich regiónoch sa ľudia postili, počas celých nasledujúcich 40 dní. Tradične sa ľudia zdržiavali mäsitých pokrmov, niektorí dokonca aj mliečnych výrobkov. Aj kuchyňa sa musela celá zbaviť zbytkov jedla z fašiangových hodov. Musela sa doslova vydrhnúť. Riadili a odmasťovali sa všetky plochy v kuchyni. Bolo potrebné sa zbaviť všetkého nezdravého, čo sa na človeka doslova nalepilo počas fašiangov. Gazdinky dokonca aj varili v iných hrncoch ako v tých, čo používali pri bežnom varení. Zväčša išlo o hlinené hrnce. Aj príbory sa v pôste vymenili za hlinené alebo drevené. Inde, kde sa všetko varilo v jednom hrnci, sa aspoň poriadne upratala kuchyňa, pretože nie každá rodina mala možnosť používať viacero hrncov. Na Popolcovú stredu skoro ráno sa vydrhli hrnce pieskom alebo popolom.