Novinky
Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy
V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.
Alternatíva nezdravých bufetov
V strave detí by určite nemala chýbať zelenina a ovocie a tieto potraviny by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka každého škôlkára i školáka. Ovocie a zelenina sú prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú veľa vlákniny a pozitívne vplývajú na fungovanie ľudského organizmu. Zeleninu je potrebné konzumovať predovšetkým v surovom stave. Výborným spôsobom ako naservírovať čerstvú zeleninu stravníkom je forma šalátov. Avšak pri podávaní šalátov predovšetkým u malých detí sa stretávame s odmietaním tohto jedla. Zeleniny sa často ani nedotknú a vzniká tak veľmi veľký odpad. Tento problém sčasti vyriešili šalátové pulty.