Inšpekcie naše každodenné

Pridané 22.2.2016 16:00:00

Kompletnejšia kontrola jedální slovenskými hygienikmi bola naposledy vykonaná v roku 2013. Výsledky tejto kontroly boli výnimočne zverejnené aj na internete. Kontrola bola zameraná na nasledovné oblasti, pričom je nutné podotknúť, že inšpekcie sú vykonávané aj v súčasností. Hygienici sa stále zameriavajú na to, či zamestnanci dostatočne dodržiavajú osobnú hygienu a či majú v poriadku doklady o zdravotnej i odbornej spôsobilosti. Špeciálne sa dohliada na manipuláciu s potravinami a na ich skladovanie. Je preto dôležité chrániť potraviny pred kontamináciou, pravidelne kontrolovať podmienky skladovania i skladované potraviny. Nesmú sa používať potraviny po dátume spotreby a samozrejme sú prísne podmienky aj na konečné servírovanie jedla. Je potrebné dodržiavať aj čas podávania pokrmov a dodržiavať správnu teplotu jedál.

K najčastejšie sa vyskytujúcim nedostatkom pri tejto kontrole patrilo napríklad zmrazovanie zvyškov mäsa, nedostatočná hygiena zamestnancov, nedokladovanie odbornej spôsobilosti, zlá manipulácia so surovinami, zlé skladovanie surovín, opotrebované kuchynské náradie, nerešpektovanie stanovených teplotných limitov, skladovanie surovín voľne na podlahe, používanie surovín po uplynutí dátumu spotreby, neodloženie vzoriek pokrmov z predchádzajúcich dní, nesprávne označovanie pracovných plôch, kríženie prevádzok v dôsledku nedostatku pracovných plôch a drezov.

V súčasnosti ako jediná inštitúcia, ktorá robí kontroly a zároveň ich výsledky aj zverejňuje je Štátna veterinárna a potravinová správa. Tá pravidelne publikuje výsledky svojich kontrol. Zameriava sa však na výrobcov, distribútorov, sklady a predajne. No výsledky z týchto úradných kontrol si môžu prezrieť aj školské jedálne a inšpirovať sa tak pre vlastnú prax.

Štátna veterinárna a potravinová správa obsiahlejšiu kontrolu vykonala na konci roka 2015. V decembri minulého roka vykonala 3289 úradných kontrol. Najviac kontrol bolo v malých a stredných predajniach a bolo tu nahlásených aj najviac pochybení. Čo však nie je prekvapivé, nedostatky, ktoré boli zistené pri tejto kontrole sa až tak nelíšia od kontrol vykonávaných v školských jedálňach.

Boli zistené nedostatky ako napríklad nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označené potraviny, nedostatočná hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok, spoločné skladovanie surovín a osobných vecí, pracovníci nemali vhodné pokrývky vlasovej časti hlavy, suroviny boli uložené priamo na podlahe, podlahy skladov boli znečistené, potraviny boli skladované pri nevyhovujúcej teplote, systém HACCP pre danú prevádzku bol neaktualizovaný a nebola predložená evidencia o vykonanej sanitácii.

Školské jedálne majú určite vyššiu osobnú i prevádzkovú hygienu ako výrobcovia a distribútori potravín, sklady či predajne, no niektoré pochybenia sú stále rovnaké a objavujú sa takmer pri každej kontrole. Čistota a hygiena zamestnancov si udržiava dobrý štandard, no mnoho odhalených nedostatkov je spojených s údržbou budov alebo s opotrebovaním kuchynského náčinia a tu treba biť na poplach niekde úplne inde ako v kancelárii vedúcej školskej jedálne.

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti