Novinky

Ako zdravo nahradiť mäso
26
01/17

Ako zdravo nahradiť mäso

Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
11
04/16

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť

Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.

Čítajte viac

Tajomstvá sóje
08
04/16

Tajomstvá sóje

Už sme niekoľkokrát v našich článkoch spomenuli potravinu, ktorá patrí k tým, o ktorých sa najviac diskutuje. Predstavili sme vám sóju ako skvostnú strukovinu. Okrajovo sme načrtli jej kontroverznosť, pretože nie je sója ako sója a nie je sójový výrobok ako sójový výrobok. O sóji niektorí hovoria ako o malom zázraku. Veď prečo nie? Je to strukovina bohatá na bielkoviny a navyše dokáže aj rýchlo zahnať hlad. Ale naozaj prospieva aj nášmu zdraviu? Cieľom týchto riadkov nie je vyzdvihnúť alebo potopiť sóju, ale skôr vám chceme predostrieť všetky za a proti tejto potraviny, ktoré sme zozbierali z viacerých zdrojov, aby sa zachovala čo najväčšia nestrannosť a aby ste vedeli zvážiť, či je to strukovina naozaj vhodná pre váš jedálniček.

Čítajte viac

Skúsenosti s novými receptúrami
04
04/16

Skúsenosti s novými receptúrami

Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti