Novinky
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.
Tajomstvá sóje
Už sme niekoľkokrát v našich článkoch spomenuli potravinu, ktorá patrí k tým, o ktorých sa najviac diskutuje. Predstavili sme vám sóju ako skvostnú strukovinu. Okrajovo sme načrtli jej kontroverznosť, pretože nie je sója ako sója a nie je sójový výrobok ako sójový výrobok. O sóji niektorí hovoria ako o malom zázraku. Veď prečo nie? Je to strukovina bohatá na bielkoviny a navyše dokáže aj rýchlo zahnať hlad. Ale naozaj prospieva aj nášmu zdraviu? Cieľom týchto riadkov nie je vyzdvihnúť alebo potopiť sóju, ale skôr vám chceme predostrieť všetky za a proti tejto potraviny, ktoré sme zozbierali z viacerých zdrojov, aby sa zachovala čo najväčšia nestrannosť a aby ste vedeli zvážiť, či je to strukovina naozaj vhodná pre váš jedálniček.