Novinky
Tajomstvo piatej chuti
O glutamane sa toho v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a mnohokrát v spojitosti s výrobkom, ktorý glutaman neobsahuje. Čo sa však skrýva za týmto tajomným názvom? O čo vlastne ide? Pôvod glutamanu, teda aspoň toho prírodného, spájame so starovekou Čínou a Japonskom. Kúsky riasy bohaté na obsah glutamátu sa tu používali ako prísada do takmer každého jedla, pretože mali veľmi výraznú chuť. V Japonsku si chuť týchto rias obľúbili natoľko, že ju povýšili na piatu chuť. Bežne hovoríme o slanej, sladkej, horkej a kyslej chuti. No Japonci poznajú aj tzv. glutamátovú. Náhradou tohto prírodného ochucovadla je glutaman sodný, ktorý bol chemicky vytvorený tak, aby sa čo najviac ponášal na chuť spomínaných morských rias. Cieľ bol pravdepodobne splnený, pretože glutaman si získal aj celý zvyšok sveta.