Novinky
Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách
V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.
Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov
Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Už v minulých článkoch sme sa venovali antioxidantom, čo sú látky v potravinách, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Zozbierali sme aj recepty, v ktorých sú zakomponované antioxidanty a sú vhodné aj pre školské jedálne. Zajtrajšok sa však bude niesť v znamení žltej farby. Pripnutím žltého narcisu vyjadrujeme podporu všetkým, ktorí čelia zákernej rakovine. Dobrovoľným príspevkom zároveň vyjadrujeme aj spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Že vám ich osud nie je ľahostajný môžete prejaviť aj tým, že si oblečiete na seba niečo žlté. A čo tak niečo žlté zakomponovať aj do jedla?
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 2.časť
Citrusové plody sú nielen veľmi chutné, ale aj plné výživných látok. Konzumácia citrusových plodov poskytuje ochranu pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, vysokým krvným tlakom, rakovinou či anémiou. Obsahujú totiž látky, ktoré zabraňujú rastu nádorových buniek. Sú teda považované za účinnú prevenciu rakovinových ochorení a chronických chorôb. Obsahujú veľa vitamínu C. Ten ako najsilnejší antioxidant eliminuje škodlivý vplyv voľných radikálov.