Novinky
23
03/16
Keď lekvár nie je lekvár
V Gastro novinách sme načrtli pár rozdielov medzi lekvárom, džemom a ovocnou nátierkou. Lekvár môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie ho však pripravujeme zo sliviek. Do lekvárov pridávame aj cukor, ktorý má zároveň aj konzervačné účinky. Džem je charakteristický tým, že v hotovom produkte sa musia nachádzať malé kúsky ovocia. Práve takáto konzistencia robí džem džemom. Ovocná nátierka je obľúbeným produktom z ovocia. Nazývame ju aj marmeláda. V súčasnosti sa používajú oba tieto názvy. Ovocná nátierka sa používa na pečivo alebo ako plnka do varených alebo pečených pokrmov z múky. Ovocná nátierka má trošku tuhšiu konzistenciu ako džem. Pozrime sa na tieto jednotlivé produkty ešte detailnejšie.