Novinky
Konzervanty, farbivá a hyperaktivita detí
O aditívach – prídavných látkach sme už toho písali viac. Zhrňme si však tie najdôležitejšie poznatky. Aditíva majú medzinárodné označenie písmena E s trojmiestnym číselným kódom a hovoríme o nich ako o tzv. éčkach. Sú rozdelené do kategórií podľa toho, akú plnia v potravine funkciu. Niektoré predlžujú dobu trvanlivosti, iné zvýrazňujú farbu, vôňu alebo chuť. Pre zdravého dospelého človeka by aditíva za normálnych okolností, teda pri dodržaní všetkých zásad a pri ich správnom uvedení na obale výrobku, nemali byť nebezpečné. Avšak, ohrození môžu byť alergici, astmatici a malé deti. Rizikovou skupinou sú aj deti trpiace na ADHD a teda poruchou pozornosti, ktorým môžu aditíva v strave zhoršiť stav. Zmesi konzervačných látok a prísad detskému organizmu neprospievajú. Podľa posledných výskumov môžu negatívne ovplyvňovať správanie, náladu a sústredenosť. Konkrétne sa to týka potravín a sladkostí ako sú napríklad malinovky, nápoje v prášku, žuvačky, cukrovinky, zmrzlina, jogurty, sušienky, instantné polievky a povzbudzujúce nápoje.