Novinky

Konzervanty, farbivá a hyperaktivita detí
25
04/16

Konzervanty, farbivá a hyperaktivita detí

O aditívach – prídavných látkach sme už toho písali viac. Zhrňme si však tie najdôležitejšie poznatky. Aditíva majú medzinárodné označenie písmena E s trojmiestnym číselným kódom a hovoríme o nich ako o tzv. éčkach. Sú rozdelené do kategórií podľa toho, akú plnia v potravine funkciu. Niektoré predlžujú dobu trvanlivosti, iné zvýrazňujú farbu, vôňu alebo chuť. Pre zdravého dospelého človeka by aditíva za normálnych okolností, teda pri dodržaní všetkých zásad a pri ich správnom uvedení na obale výrobku, nemali byť nebezpečné. Avšak, ohrození môžu byť alergici, astmatici a malé deti. Rizikovou skupinou sú aj deti trpiace na ADHD a teda poruchou pozornosti, ktorým môžu aditíva v strave zhoršiť stav. Zmesi konzervačných látok a prísad detskému organizmu neprospievajú. Podľa posledných výskumov môžu negatívne ovplyvňovať správanie, náladu a sústredenosť. Konkrétne sa to týka potravín a sladkostí ako sú napríklad malinovky, nápoje v prášku, žuvačky, cukrovinky, zmrzlina, jogurty, sušienky, instantné polievky a povzbudzujúce nápoje.

Čítajte viac

Sardinky - konzervované omega-3 mastné kyseliny
25
04/16

Sardinky - konzervované omega-3 mastné kyseliny

Sardinky v konzerve možno nevyzerajú práve vábne, ale určite by aspoň občas mali nájsť miesto v našej chladničke a tento pokrm by sme v rôznej úprave (nátierka, šalát) mali dopriať aj našim deťom. Sardinky sú malé rybky, ktoré sú však bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, vápnik a bielkoviny. Obsahujú aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v morských plodoch a morských riasach. Ich konzumácia je spojená s radom mnohých zdravotných výhod.

Čítajte viac

Farbivá a konzervanty: Aké nebezpečenstvo sa v nich skrýva?
25
04/16

Farbivá a konzervanty: Aké nebezpečenstvo sa v nich skrýva?

Prídavné látky v potravinách nazývame aj aditíva. Sú to látky, ktoré sa pridávajú do potravín, aby upravili vôňu, farbu či chuť potraviny alebo aby predĺžili dobu jej spotreby. Väčšinou majú vylepšiť určité vlastnosti potraviny a vytvoriť dojem dlhšej čerstvosti. Samozrejme, účinky týchto látok sú starostlivo skúmané. Pravidelne sa kontroluje a testuje, či nemajú na naše telo negatívny vplyv a či nespúšťajú v tele určité choroby. Tak isto je predpísané ich bezpečné množstvo. Do tejto skupiny látok patria rôzne dochucovadlá, konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a farbivá.

Čítajte viac

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti