Novinky
Fazuľa ako účinný antioxidant
Fazuľa pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje už viac ako 5000 rokov. Už starovekí obyvatelia dnešného Peru poznali jej blahodarné účinky. Bola dôležitým zdrojom obživy a zároveň pomáhala aj pri prevencii rôznych ochorení, z ktorých niektoré sú nanešťastie bežné aj dnes, ako napríklad obličkové kamene, kardiovaskulárne ochorenia a zápaly vylučovacieho systému. Okrem toho je to strukovina, ktorá pomáha zlepšovať náladu a tiež odstraňuje pocit únavy. Látky, ktoré fazuľa obsahuje, pričom nebudeme zachádzať do detailov a do odborných názvov, podporujú tvorbu melatonínu a serotonínu a tým podporujú aj zdravý spánok. Mangán, ktorý obsahuje pozitívne pôsobí na únavu organizmu. Obsahuje aj aminokyselinu, ktorá pozitívne vplýva na cievy a umožňuje im relaxovať, pretože pomáha regulovať krvný tlak. Ďalšia neesenciálna aminokyselina vo fazuli zas pôsobí povzbudzujúco a podporuje dobrú náladu.
Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť
Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.