Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané 3.3.2017 08:17:44

V dňoch 27. a 28. februára sme sa zúčastnili školenia na tému Vzdelávanie odborných zamestnancov školského stravovania. Stretnutia boli určené predovšetkým pre kuchárky. Viedla ich Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva a MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Podobného stretnutia sme sa zúčastnili aj v máji minulého roku a hoci toto bolo určené pre vedúce školských jedální, je vhodný čas zhodnotiť, či nastal posun v nedostatkoch, na ktoré pani Očenášová vo svojich prednáškach opakovane upozorňovala.

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Prvým problémom je používanie starých tlačív a používanie neaktuálnych Materiálno-spotrebných noriem. Je neprípustné, aby sa používali staré normy. Posledné normy pochádzajú z roku 2011 a prislúcha k nim niekoľko aktualizácií.

Veľa sa v poslednej dobe hovorí aj o diétnom stravovaní. Vedúce i kuchárky už majú jasno v tom, že pri chorobách tráviaceho traktu sa uplatňuje šetriaca diéta, pri cukrovke diabetická diéta a pri intolerancii na lepok bezgluténová diéta. Dieťa musí mať samozrejme nutnosť diéty potvrdenú lekárom. Pri diéte však treba dávať pozor na odoberanie vzoriek. Odoberá sa celá jedna porcia a tu sa dostávame k nedostatku, ktorý ešte stále na mnohých prevádzkach nebol odstránený. Náčinie na odoberanie týchto vzoriek musí byť riadne uskladnené a vyhradené len na toto použitie. Nesmie len tak ležať na chladničke alebo sa nachádzať medzi iným riadom. Toto je jeden z častých nedostatkov, s ktorými sa hygieničky a metodičky stretávajú na prevádzkach.

Ďalším spôsobom, ako zabezpečiť diétne stravovanie je donáška vlastných jedál z domu. Zodpovedný za jedlo je potom samozrejme rodič, ktorý podpisuje aj čestné prehlásenie o nezávadnosti prineseného jedla. Skladovať sa jedlo musí v uzavretých nádobách a samostatne v chladničke. Za prácu s diétnym jedlom by mal byť vždy zodpovedný jeden zamestnanec, ktorý je na túto prácu aj vyškolený.

Bezgluténová diéta

Znovu bola pozornosť venovaná aj soli. Školské jedálne totiž stále až niekoľkonásobne prekračujú soľ v jedle, no problém nie je v tom, že by sa do jedla pridávalo veľa soli, ale to, koľko soli sa nachádza v používaných surovinách. Za všetko hovorí príklad namerania prekročenia dávky soli v žemľovke. Aj keby teda kuchárky varili úplne bez soli, jedlo by obsahovalo veľmi veľa soli v skrytej forme.

Soľ

Na pracovnom stretnutí bolo načrtnutých aj pár problémov, ktoré nevymizli ani po roku. Pripomeňme si ich.

Pozor na neprípustné zámeny potravín. Je napríklad nesprávne zamieňať maslo s margarínom alebo rôzne druhy mias medzi sebou. Pri mletých mäsách je napríklad neprípustné, aby sa hovädzie zadné zamenilo za iné mäso.

Zámeny potravín

Problémy sú aj s podávaním zeleniny. Má sa podávať v podobe šalátov i v podobe zeleninovej oblohy. Zeleninová obloha by sa mala pridať ku každému jedlu, ku ktorému je to vhodné. Deti by raz týždenne mali dostať aj rybu, čo je jedným z najväčších nedostatkov. Je však možné striedať aj polievku s hlavným jedlom. Treba dbať aj na pitný režim. V súčasnosti je obľúbená voda ochutená ovocím, bylinkami alebo citrónom.

Voda s citrónom

Problémy sa vyskytli aj s odoberaním vzoriek a meraním teploty. Bolo vedené len fiktívne. Pri nedostatkoch môžeme spomenúť aj nápravné opatrenia. Tlačivo na nápravné opatrenia proste nemôže byť prázdne, to nie je vizitkou toho, že všetko dobre funguje, pretože neexistuje prevádzka, kde sa za celý rok nič nestane.

Na záver chceme prízvukovať, že všetky tieto merania a evidencie, všetky prísne predpisy a na prvý pohľad aj nezmyselné pravidlá slúžia na ochranu zamestnancov školských zariadení. Ak sa všetky merania a následná kontrola ukážu v poriadku, je to dôkaz, že k pochybeniu nedošlo a v prípade nákazy sa potom zdroj hľadá niekde inde. Samozrejme, je preto nutné všetky merania a evidenciu robiť svedomito a presne.

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti