Význam mäsa v našej strave a v strave našich detí
Pridané 11.10.2016 14:15:00
Význam mäsa vo výžive je nepopierateľný. Ale ako to platí pri každej potravine, ani nadmerný príjem mäsa zo zdravotného hľadiska nemôžeme odporučiť. Nič sa však nemení na tom, že mäso je v primeranom množstve veľmi dôležitou potravinou a v prípade, že ho nekonzumujeme, je potrebné tieto živiny získať z iných potravín. Keďže mäso obsahuje množstvo plnohodnotných bielkovín, určite by malo mať svoje miesto v jedálničku detí a dospievajúcich, ťažko fyzicky pracujúcich, ale tiež ľudí s namáhavou duševnou prácou. Okrem toho, mäso obsahuje aj iné veľmi dôležité látky, ako tuk, nepatrné množstvo sacharidov, minerálne látky a vitamíny.
Mäso je súčasťou ľudskej výživy a je tomu tak odjakživa. Človek je však všežravec, a preto by mal konzumovať ako živočíšnu, tak i rastlinnú potravu. Mäso je totiž dôležitým prvkom stravy väčšiny z nás. Obsahuje nevyhnutné aminokyseliny, tuky, minerálne soli, vitamíny a stopové prvky, predovšetkým však plnohodnotné bielkoviny. Je veľmi dobrým a kvalitným zdrojom proteínov, preto je neoddeliteľnou súčasťou každého športovca a kulturistu.
Z vitamínov mäso obsahuje napríklad vitamín A. Ten je zodpovedný za dobrý zrak a má aj antioxidačné účinky. Druhým vitamínom je vitamín D, ktorý je dôležitý pre pevné a zdravé kosti.
Mäso je teda zdrojom cenných látok ako napríklad vitamínov skupiny B a plnohodnotných bielkovín, ktoré sú dôležité predovšetkým v strave detí, samozrejme v primeranom množstve, lebo všetkého veľa škodí.
Potreba bielkovín je skoro dvojnásobná v období rastu a vývoja. Ak dodržiavame zásady pestrej stravy, deti pokojne môžu konzumovať mäso tri až štyrikrát do týždňa. Mäso by na jedálničku nemalo prevyšovať a ideálne je, keď je kombinované so zeleninou, ktorá je bohatá na vlákninu. Ak je mäsa v strave nadbytok, môže nastať tzv. predávkovanie bielkovinami. Organizmus však prebytočné bielkoviny nedokáže spracovať a ukladá si ich do zásoby. To zaťažuje celý tráviaci proces.
Na Slovensku sme najčastejšie zvyknutí na hydinové, bravčové a hovädzie mäso. Predovšetkým hydinové mäso používame z toho dôvodu, že má nízky obsah tuku. Menej používame na prípravu pokrmov teľacie a jahňacie mäso, kozľacinu, mäso z králika či zverinu.
Najčastejšie by sme mali konzumovať chudé a ľahko stráviteľné mäsá, ako je kuracie, morčacie alebo králičie mäso. Vhodné je v správnom pomere aj bravčové, teľacie a hovädzie mäso. V prvom rade by však malo byť mäso čerstvé a dobre skladovateľné.
Deti však niekedy odmietajú konzumovať mäso aj do dvoch, troch rokov. Iné by zasa jedli len mäso. Ale čo robiť, keď aj staršie deti mäso odmietajú? Sú dve alternatívy: Naštudujeme si všetko potrebné a živiny, ktoré by inak dostali z mäsa im zabezpečíme zaradením niektorých významných potravín do jedálnička, pretože dieťa potrebuje dostatočný príjem kvalitných bielkovín. Náhradou môžu byť mliečne výrobky, zelenina, cestovina, ryža a strukoviny. Ak má dieťa problém aj s týmito potravinami, je potrebné vyskúšať nejaké triky. Skúsime podávať napríklad mäso, ktoré ako mäso na prvý pohľad nevyzerá. Sú to napríklad rôzne nákypy, karbonátky alebo placky.
Nový komentár