Vegánsky burger

Pridané 21.11.2016 09:45:00

Mohlo by sa zdať, že vegáni si nemôžu pochutnať na chutnom hamburgeri, pretože jeho originálnym základom je hovädzie mäso a mnoho iných ingrediencií, ktoré vegáni nekonzumujú. Pripomíname, že tentokrát hovoríme o vegánoch a nie o vegetariánoch. No pri troške snahy, ak sa mäso nahradí niečím iným, neexistuje žiadna prekážka, aby si aj oni nemohli na takomto jedle pochutnať. A vyskúšať zdravšiu alternatívu hamburgeru môžeme aj my.

Vegánsky burger

Vegánske burgery nie sú vôbec jednotvárne a bez chuti, ako si často o nich ľudia myslia. Majú mnoho variant. Základom je vegánska žemľa a náhrada mäsa. Doplníme ľubovoľnú zeleninu a môžeme pridať aj vegánsky syr. Aby bol burger šťavnatejší, ingrediencie doplníme napríklad kečupom, ale rovnako môžeme použiť aj náhradu majonézy. Musíme si totiž uvedomiť, že do vegánskych burgerov nejdú okrem mäsa ani vajíčka a žiadne potraviny živočíšneho pôvodu.

Najlepšou náhradou mäsa sa zdajú byť strukoviny. Obľúbené sú napríklad šošovicové burgery. Placky pripravujeme z obyčajnej veľkozrnnej šošovice alebo zo šošovice červenej. Samozrejme, všetko ochutíme napríklad čiernym korením, pridáme cibuľu a rôzne bylinky či zeleninu. Ďalej si môžeme pripraviť fazuľové burgery alebo burgery cícerové.

Strukovinové burgery

Azda najobľúbenejšie sú však burgery z červenej repy. Sú vraj najchutnejšie. Pripravujú sa z uvarenej červenej repy, ku ktorej pridáme cesnak a cibuľu a všetko samozrejme ochutíme bylinkami. Aby mala zmes na placky správnu konzistenciu, môžeme ju zahustiť múkou, strúhankou alebo cícerom či inou strukovinou.

Burger z červenej repy

Najjednoduchšie sú burgery s portobellom. Portobello je tzv. steakový šampiňón. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Odstránime nožičku, potrieme šampiňón kvalitným olivovým olejom a cesnakom a potom ho ugrilujeme alebo opečieme na panvici. Pripraviť ho môžeme aj klasicky v rúre. Takto pripravený šampiňón vložíme do žemle namiesto mäsovej placky.

Burger s portobellom

Jednou z najznámejších náhrad mäsa je tofu. Tofu pozná takmer každý. Na burger je najlepšie použiť biele tofu, ktoré si môžeme sami ochutiť tak ako nám vyhovuje. Marinované tofu je už ochutené a stačí ho opiecť, tiež môže byť dobrým riešením.

Ďalším polotovarom, ktorým bežne nahrádzame mäso je robi mäso, čo je polotovar z rastlinných bielkovín. Podobne ako pri tofu môžeme použiť neochutené robi mäso alebo robi mäso ochutené, ktoré potom stačí už len ugrilovať alebo opiecť na panvici. Nič ťažké.

Tofu burger 

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti