Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom
Pridané 29.11.2016 07:30:00
Mleté mäso je v školských jedálňach veľmi obľúbené. Môžeme z neho napríklad pripraviť čevabčiči, káhirské špagety, kapustu s mäsovými guľkami, pečený karbonátok, kel plnený mäsom a ryžou, mäsovo-zeleninový nákyp, mletý rezeň so syrom alebo sekaný vyprážaný rezeň. Sú to všetko osvedčené recepty školských jedální. Známe sú však aj hamburgery, bifteky a karbonátky. Pozrime sa, ako by obstáli v spoločnom súboji.
Hamburger je aj v súčasnosti v Amerike najobľúbenejším jedlom rýchleho občerstvenia. Hamburgery sú však známe po celom svete a dokonca aj na Slovensku sú pomerne často konzumované. Predpokladá sa, že hamburger je pomenovaný podľa mesta, v ktorom vznikol. Jeho korene totiž siahajú do nemeckého mesta Hamburg. Už v 19. storočí tu námorníci s obľubou jedli biftek. Istý nemecký kuchár placku opiekol na panvici a recept putoval spolu s emigrantmi až do Spojených štátov amerických, kde sa stal doslova ikonou. A tam vznikol hamburger, ako ho poznáme dnes.
Hamburger sa pripravuje z mletého koreneného hovädzieho mäsa, ktoré je vložené medzi dve polovice žemle. Táto žemľa s priemerom asi 10 cm je mäkkučká a posypaná rôznymi príchuťami, napríklad sezamom alebo makom. Pripravuje sa zo pšeničnej múky a je sformovaná presne do veľkosti mäsovej placky.
Mäso sa môže zmiešať s rozličným korením vrátane jemne nasekanej cibule a byliniek. Môžeme na mäso položiť aj plátok syra. Takto sa pripravuje cheeseburger.
Druhým obľúbeným spôsobom prípravy mletého mäsa je biftek. Má veľmi dlhú históriu. Pochádza z Paríža. Na prelome 19. a 20. storočia tu bol biftek azda najobľúbenejším jedlom a podával sa so žĺtkom, kaparmi a cibuľou. Neskôr si Francúzi obľúbili kombináciu bifteku a ostrej dijonskej horčice. V súčasnosti biftek nazývame tatársky, a to preto, že miesto vajíčka sa v minulosti dávala k surovému mäsu tatárska omáčka. Tento recept sa však nezachoval, vajíčko predsa len chutilo viac, no názov sa už tradoval ďalej.
Je to špecialita, ktorá ako to už býva, má svojich odporcov i zástancov. Pripravuje sa najčastejšie zo surovej hovädzej sviečkovice. Mäso sa jemne naškrabe, potom sa osolí, pokvapká citrónovou šťavou, pridá sa kúsok cibule, utvorí sa z hmoty placka, dá sa na tanier, v jej strede sa vyhĺbi jamka a do nej sa dá žĺtok. Toto je pôvodný recept na biftek. Každý však robí biftek podľa seba a najčastejšie sa na tanieri objavujú tieto ingrediencie: soľ, korenie, červená paprika, kečup, worchesterová omáčka, horčica, chilli, cibuľa alebo vajíčka.
K príprave bifteku by sa ideálne mala použiť vyzretá hovädzia sviečkovica alebo iné na to vhodné hovädzie mäso. Hovädzina sa naškrabe ostrým nožom po vláknach, v prípade sviečkovice sa naseká. V oblasti prísad sa fantázii medze nekladú, a tak môžeme zmes ozvláštniť tabascom, koňakom, ančovičkami, rascou, sardelami alebo citrónom. Nech sú však ingrediencie hoci aj exotické, prevládať by mala chuť mäsa. O tú vlastne ide. Biftek podávame napríklad s hriankou s cesnakom alebo opečeným toastovým chlebom. Ďalšou zvláštnosťou bifteku je, že si ho spravíte tak povediac sami, z ingrediencií, ktoré vám čašník donesie.
Karbonátok však v boji s predchádzajúcimi dvoma velikánmi určite nezaostáva. Nepripravuje sa však výlučne z hovädzieho mäsa, ale väčšinou zo zmesi bravčového a hovädzieho. Upravuje sa na panvici a každý kto karbonátok ochutnal musí priznať, že dobre pripravený karbonátok z kvalitných surovín žiadny hamburger nenahradí. Klasika je proste klasika.
Nový komentár