September v znamení tofu
Pridané 20.8.2015 11:00:00
September nebude plný zmien len pre prváčikov alebo pre žiakov, ktorí prvý raz prejdú cez brány stredných škôl. Zmeny čakajú aj na vedúce školských jedální a na kuchárky, pretože ministerstvo školstva plánuje presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie a preto pripravilo 68 nových receptov, čím rozšíri súčasné normy školských jedální. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje približne 66 % žiakov materských, základných i stredných škôl. Pri stredoškolákoch je toto percento oveľa nižšie, preto je dôležité upriamiť pozornosť na týchto stravníkoch a znova ich prilákať k školským obedom.
A čo sa v praxi mení? Aké recepty pribudnú? Kuchárky by sa mali pripraviť na tieto jedlá: zemiakovo-mrkvové pyré, nápoj z červenej repy s príchuťou višní, rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale či bulgur so zeleninou. Do jedla by sa malo pridávať menej soli a dochucovadiel. Nahradia ich bylinky, orechy a syr. Zmeny nastanú aj v príprave jedál. Teba zabudnúť na fritovanie a vyprážanie. Tento spôsob prípravy jedál nahradí pečenie s minimálnym podielom tuku.
Potravina, ktorá by sa mala na jedálnom lístku objavovať častejšie je tofu. Tento falošný syr zo sóje sa má objaviť až v 18 nových receptoch. Vyzerá to tak, že akékoľvek jedlo z tofu je zdravé, chutné a vhodné pre tých najvyberavejších stravníkov, ktorými stredoškoláci sú.
Ale čo nato stravníci? Nebude ich reakcia opačná a percento stravníkov, predovšetkým tých starších, sa ešte zníži?
Na prvý pohľad je jasné, že stravníci môžu proti novým pokrmom bojovať a odmietať ich. Ale pekne naservírované slané palacinky s kuracím mäskom nemusia byť pre vyberavé jazýčky stravníkov až taký problém. Aj rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky im môže zachutiť. Avšak drožďová polievka s tofu syrom pravdepodobne ich chuťové poháriky nepoteší.
Problém vidíme v tom, že stravníci nechcú skúšať nové jedlá. Rozhodujú sa pre tradičné recepty. Nie je preto jednoduchšie upraviť už existujúci recept, ako neustále prichádzať s novinkami, ktoré aj tak zostanú nedotknuté na tanieri? Väčšinou totiž nové príchute a úplne nové jedlá nebývajú prijaté s nadšením.
O bulgure napríklad Janka Kuricová, vedúca ŠJ Gejzu Dusíka v Galante, pre portál jedalne.sk napísala: „Vždy, keď je niečo nové zaradené do jedálničku, je to pol na pol. Pri tomto jedle musím konštatovať, že viac chutilo dospelým ako deťom. Krédo tohto obeda – vyskúšaj, zhodnoť a radšej peč buchty. Navyše je tento recept aj finančne náročný."
Pre stravníkov platí, že čím je jedlo jednoduchšie, tým im viac chutí. Komplikované jedlá, ku ktorým treba výkladový slovník, nie sú správnym lákadlom pre stravníkov. Možno stačí obmeniť klasické recepty, niečo pridať, niečo nahradiť. Nič náročné, žiadne veľké úpravy a predsa sa z obyčajného školského jedla stane obed, ktorý by si dali žiaci aj doma. Pár inšpirácií nájdu vedúce školských jedální aj na našej stránke v sekcii Recepty. Tu jasne platí, že menej je niekedy viac.
Nápoje |
Pokrmy z vnútorností |
Osviežujúci nápoj z ovocia a mäty |
Pochúťka z kuracej pečene |
Rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky |
Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité |
Ovocný nápoj | Karbonátok so sójovými kockami |
Nápoj z červenej repy s príchuťou višne |
Špagety s hovädzím mäasom, syrom a tomato prontom |
Nápoj z čerstvých citrónov | Zemplínska plnená kapusta |
Nátierky | Pokrmy bezmäsité |
Nátierka z tofu syra so šunkou | Placky z cukety |
Nátierka tofu syrová s vajcom a zeleninou | Celozrnné cestoviny so špenátovou omáčkou |
Celozrnné pečivo s tofu syrom a zeleninou | Celozrnné cestoviny bez posýpky |
Závarky | Zeleninová panvica so syrom tofu |
Závarka do polievky z tofu syra | Syr tofu s kyslou kapustou |
Strúhaný syr tofu | Cestovina zapečená so syrom tofu a zeleninou |
Polievky | Špagety so syrom tofu |
Polievka hovädzia falošná | Lahôdkový syr tofu na šampiňónoch |
Polievka šampiňónová krémová | Lahôdkový syr tofu na paprike |
Polievka tekvicovo-mrkvová so zázvorom | Cestovinový šalát so syrom tofu |
Polievka cícerová so zeleninou a mäsom | Syr tofu v trojobale |
Polievka brokolicovo-karfiolová | Prílohy |
Polievka slovenská s lahôdkovým syrom tofu | Pečená zelenina |
Polievka drožďová so syrom tofu | Fazuľové struky s paradajkami |
Polievka cesnaková so zemiakmi a údeným syrom tofu | Ryža dusená s hrachom a bazalkou |
Polievka zeleninová s tofu syrom | Zemiakové knedle |
Polievka ragú so strukovinovou lievankou | Ryžové rezance |
Polievka drotárska | Celozrnné cestoviny |
Zemiakovo-mrkvový krém | Kráľovská zeleninová príloha s baklažánom |
Pokrmy z hovädzieho mäsa | Cisárska zeleninová príloha |
Hovädzí tokáň s fazuľovými strukmi | Hráškové pyré |
Hovädzie po záhorácky | Špargľová omáčka |
Hovädzie placky so žltým hrachom | Prívarky |
Hovädzie mäso k prívarkom | Tekvicový prívarok z tekvice hokkaido |
Pokrmy z bravčového mäsa | Múčniky |
Bravčové plátky so zeleninou a orechmi | Čokoládová pena s banánom a hruškou |
Bravčové stehno s bielou fazuľou | Ryžovo-pšenová kaša |
Pokrmy z hydiny | Šaláty |
Kuracie stehná pečené na zelenine | Šošovicový šalát s jogurtom |
Palacinky s kuracím mäsom a šampiňónmi | Miešaný zeleninový šalát s ananásom |
Žitavská pochúťka | Pokrmy z mäsa králika |
Kuracie prsa na ihle | Mletý rezeň z králičieho mäsa |
Pokrmy z rýb | Bulgur s králičím mäsom a zeleninou |
Rybie kocky s ľadovým šalátom | Studené hlavné jedlá |
Ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou | Lososový šalát |
Ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou |
Nový komentár