Rozdiel medzi múčnym jedlom a múčnikom.
Pridané 14.2.2017 15:02:07
Aký je rozdiel medzi múčnym jedlo a múčnikom? Keď hovoríme o múčnom jedle, máme na mysli hlavné jedlo, napríklad pirohy, buchty na pare, pečené buchty, žemľovku či ryžový nákyp. Ak však spomíname múčniky, sú to rôzne koláče, zákusky a pudingové poháre. Čo je však zaujímavé, niektoré múčne jedlá je možné podávať aj ako múčniky, ak zmenšíme porciu. Pri niektorých sa zas nevieme rozhodnúť či ide o múčne jedlo a či o múčniky. Je slivkový koláč hlavné jedlo alebo dezert? Sú palacinky múčnikom? Rozhodujúcim rozdielom medzi múčnikom a múčnym jedlom je váha porcie. Rozlíšiť ich by teda nemalo byť ťažké.
Múčne jedlá sú chutnou sladkosťou, ale zároveň aj hlavným jedlom. Váha takéhoto pokrmu by sa mala pohybovať od 300 do 450 g pre dospelú osobu. V školskej jedálni je to samozrejme menej, ale záleží od toho, o akom jedle hovoríme. Múčne jedlo nás teda aj zasýti. Samozrejme, vyberáme k nemu nejakú vhodnú polievku. Najčastejšie sú to polievky mliečne a strukovinové.
Najčastejšie sa ako múčne jedlá objavujú parené buchty, pirohy, palacinky, lievance, dukátové buchtičky, žemľovka. Keď sú tieto jedlá podávané ako súčasť viacchodového menu a ich váha je od 70 do 200 g pre dospelých, stávajú sa dezertom, čiže múčnikom. Dezert sa teda podáva v menších porciách.
Výborným príkladom, keď sa z múčneho jedla stáva dezert sú napríklad zapekané palacinky alebo lievance.
Nový komentár