Potraviny, ktoré majú byť v školských jedálňach tabu
Pridané 17.7.2015 09:30:00
Existujú potraviny, ktoré by v jedálnom lístku školských jedální nemali chýbať. Zaraďujeme ich dokonca aj niekoľkokrát do týždňa. Dôležitou zložkou jedálneho lístka by tak mali byť strukoviny, zemiaky, zelenina, obilniny, ryby a čerstvé mäso. Sú však potraviny, ktoré v jedálnom lístku nemajú svoje miesto.
Dôležité miesto v strave má samozrejme mäso. Avšak, nie je mäso ako mäso. Hlavným problémom sú salámy, párky, klobásky, špekáčiky a všetky údeniny, ktoré priam pretekajú soľou a tukom. Preto treba čítať zloženie výrobku a kupovať len výživovo hodnotné výrobky. Príkladom je šunka. Ak vyberieme takú, čo má vysoký podiel mäsa a nízky obsah soli, pokojne ju pri príprave pokrmov môžeme použiť.
Deti samozrejme milujú cukor a všetko sladké. Cukor je samozrejme pre detský organizmus nevyhnutným zdrojom energie. Všetko však treba konzumovať s mierou. Priveľa cukru totiž nespôsobuje len nadváhu, ale aj mnohé ďalšie metabolické ochorenia. Problémom je však to, že v potravinách je často skryté až nadmerné množstvo cukru. Rovnako aj v nápojoch určených pre deti. Paradoxne sú práve tieto nápoje veľmi rizikovou zložkou výživy.
Kontroverzne pôsobia aj vyprážané pokrmy. Vyprážanie nie je práve najvhodnejší spôsob, ako upraviť potraviny. Raz alebo dvakrát do mesiaca však takéto jedlo môžeme podávať. Ale určite nie doplnené kečupom alebo tatárskou omáčkou a k tomu na zapitie sladený nápoj. To je jedlo rýchleho občerstvenia, ktoré má vysokú energetickú hodnotu, vysoký podiel tukov, jednoduchých cukrov a soli, avšak nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu.
V školskej jedálni sa často používajú aj polotovary. Treba si však dať veľký pozor, pretože nie všetky sú vhodné. Mrazené predpripravené pokrmy, zemiakové kaše v prášku, zmesi na múčniky a základy na omáčky vytláčajú čerstvé suroviny, preto by sa nemali používať často. Úplne zakázané však nie sú. Naopak, predvarené strukoviny, mrazenú zeleninu, sterilizované lečo alebo instantnú obilnú kašu zaraďujeme do jedálnička bez obáv. Ruky preč predovšetkým od instantných polievok, omáčok a nápojov. Nechceme deťom predsa podávať jedlo plné umelých sladidiel a farbív.
Zapamätajme si teda, že žiadna potravina nie je sama o sebe celkom nezdravá, len treba odhadnúť to správne množstvo. Alfou a omegou školského stravovania by však mali byť hlavne čerstvé suroviny. A preto, vždy keď môžeme, uprednostnime čerstvé potraviny pred polotovarmi. Polotovary nám ušetria síce mnoho času, avšak deti by sa tak stravovať nemali. A koniec koncov, nie je to práve zdravý spôsob stravy ani pre dospelých.
Nový komentár