Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA
Pridané 13.9.2017 07:15:00
Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.
Ako najlepšie osláviť Medzinárodný deň pozitívneho myslenia? Čokoládou! Okrem dobrej nálady nám môže tabuľka horkej čokolády pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou, obsahuje aj látky, ktoré prospievajú fungovaniu ciev a znižujú riziko srdcovocievnych ochorení.
Všetci z nás poznajú čokoládu a všetci z nás si na nej s radosťou pochutnajú. Málokto z nás však dokáže poodhaliť, ako sa čokoláda vlastne stala takou slávnou a čo bolo na jej počiatku. My to urobíme za vás.
V prvom rade, nemôžeme si čokoládu predstavovať ako tabuľku zabalenú v peknom papieri, pretože najprv mala čokoláda inú konzistenciu a dokonca aj celkom inú chuť.
Podľa Aztékov kakaový bôb na zem priniesol ich boh, pričom ho pred tým ukradol v raji. To hovorí stará legenda, no Aztékovia skutočne verili v to, že kakaovník je nielen vzácnym stromom, ale v prvom rade symbolom života a plodnosti. Z tohto tropického stromu sa aj v súčasnosti získava kakao, ktoré je základom čokolády. Dnes existujú na mnohých miestach veľké plantáže, no najkvalitnejšie kakao pochádza z úrody, ktorá rastie v strednej a južnej Amerike. No v minulosti boli kakaové bôby natoľko vzácne, že sa používali aj ako platidlo. Boli považované za dar od bohov.
Ako prví teda objavili chuť kakaových bôbov Aztékovia. Nepoznali však cukor a tak horký čokoládový nápoj ochucovali napríklad chilli, vanilkou alebo klinčekmi. Podľa pôvodnej receptúry sa plody zeleného kakaovníka rozomleli, zahustili kukuričnou múkou a dochutili. Do Európy sa však čokoláda dostala až v 15. storočí. Španielsky dobyvateľ Cortéz si zo svojich ciest priniesol aj závislosť od horúceho povzbudzujúceho nápoja. Zachutila mu čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny. Aztékovia ju pili len výnimočne na rôznych slávnostiach, pretože kakaové bôby boli veľmi vzácne. Aj v Európe sa najprv čokoláda považovala za veľmi cenený nápoj. Dodával telu energiu a pôsobil dokonca ako afrodiziakum.
Kolískou čokolády sa v Európe teda stalo Španielsko. Vznikali tu prvé čokoládovne, kde sa po celý deň od rána do večera pripravovala horúca čokoláda. Postupne sa z pitia horúcej čokolády stala doslova módna záležitosť. V bohatých kruhoch sa ňou vítali hostia, čokoláda sa nalievala do drahých čajových servisov alebo luxusného porcelánu. Postupne sa však toto čokoládové šialenstvo rozšírilo do celého sveta. V ďalšom storočí sa čokoláda doslova preliala do Francúzska. Jej popularita stúpala závratnou rýchlosťou, stále sa však pila len ako horúci a horký nápoj.
Prvá mliečna čokoláda vznikla v roku 1876. O štyri roky neskôr sa stala najobľúbenejšou cukrovinkou, pretože bol vynájdený miešací stroj. Tabuľková čokoláda, ako ju poznáme dnes, však vznikla až začiatkom 19. storočia. Bola to úplná senzácia a stále bola čokoláda považovaná za niečo výnimočné. Počas druhej svetovej vojny bola čokoláda denným prídelom pre vojakov ako zdroj dôležitej energie. Čokoládová horúčka nastala v USA koncom 20.storočia a naďalej pokračuje.
Čo všetko sa však udeje, kým sa kakaový bôb dostane na náš stôl? Kakaové bôby sa najprv vyčistia, upražia na 105 stupňoch a zbavia všetkých šupiek. Potom sa z bôbov pripraví kakaová drť. Ďalej sa melie až vznikne kakaová hmota. Pridá sa do nej cukor a sušené mlieko a vznikne čokoládová hmota. Ďalej sa táto hmota zjemňuje opakovaným valcovaním. Hmota sa ďalej mieša, aby bola čokoláda čo najjemnejšia. Nakoniec sa do hmoty pridá kakaové maslo a emulgátor. Čokoláda sa po zohriatí nalieva do foriem a ďalej sa schladí v tuneli. Tento spôsob výroby, ktorý sme vám práve opísali, má tradíciu už viac ako 150 rokov.
Čokoláda je dnes síce všednou záležitosťou, ale stále je určitým spôsobom považovaná za niečo exkluzívne. Odmeníme sa ňou za ťažko vykonanú prácu, prekvapíme ňou svojich hostí na záver stolovania alebo obdarujeme nejakú blízku osobu.
Nie je však čokoláda ako čokoláda. Niekedy pomôže podrobne prečítať zloženie pochúťky, ktorú práve chceme v obchode hodiť do košíka. V čokoláde by sa malo nachádzať len pár zložiek, presnejšie kakaová hmota, kakaové maslo a nejaké sladidlo. Niekedy sa používa kakaový prach alebo rastlinné tuky, výsledkom je však menej kvalitná čokoláda a na tej si teda určite nepochutnávajte.
Nový komentár