Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní
Pridané 11.3.2016 15:15:00
V jednom z minulých článkov sme vás informovali o probléme celiakie v dnešnej dobe. Táto diagnóza, ako sme uviedli sa objavuje stále častejšie. Keďže však jej prejavy sú veľmi rôznorodé a nie je jednoduché ju identifikovať, mnohí s touto chorobou žijú bez toho, aby vedeli čo spôsobuje ich ťažkosti. Existuje ešte druhá strana mince, ktorá spočíva v cielenom boji proti konzumácii bielkovín. Dokonca aj zdraví ľudia, ktorí so vstrebávaním lepku nemajú problémy, odmietajú konzumovať obilniny, v ktorých sa nachádza lepok. Je však obmedzenie príjmu lepku vhodné pre každého?
Lepku sú prisudzované škodlivé účinky. Predovšetkým médiá, rôzne módne časopisy a časopisy o zdraví píšu o škodlivosti lepku. Laicky ho opisujú ako niečo, čo lepí cesto a tvrdia, že to isté robí aj s našim tenkým črevom. Ďalším jeho negatívnym účinkom je priberanie, črevné ťažkosti a spomalené trávenie. Ale je to naozaj tak? Je lepok takto škodlivý?
V prípade lepku musíme uznať, že pre niekoho môže mať naozaj priam toxické účinky. Avšak zdravý jednotlivec by nemal mať s jeho spracovaním žiadne problémy. Zdravý jednotlivec, ktorý netrpí celiakiou ani žiadnou alergiou na lepok, ho môže konzumovať úplne bez obáv. Zdravému organizmu lepok nijako neškodí. Naopak, ak vyradíme zo svojho jedálneho lístka všetky obilniny, môžeme začať trpieť nedostatkom vitamínov skupiny B a ochudobníme svoju stravu o dôležité živiny. Strava by mala byť pestrá a obsahovať všetky skupiny potravín.
Aj z finančného hľadiska nie je stravovanie z bezlepkových potravín až také výhodné. V menších potravinách nemusia byť až tak bežné potraviny z tejto skupiny a špeciálne bezlepkové potraviny v porovnaní s klasickými sú cenovo drahšie.
Obilniny, ak ich môžeme konzumovať, by teda mali byť určite súčasťou nášho organizmu. Samozrejme, ako je to so všetkým, ani s obilninami sa to nesmie preháňať. Vo výžive je dôležitá vyváženosť a pestrosť. V zmysle pestrosti je vhodné urobiť si napríklad palacinky zo pšeničnej múky, inokedy zasa z múky pohánkovej. Raz budeme jesť pšeničné cestoviny, inokedy kukuričné. Aj obilnín je veľmi veľké množstvo. Povedzme si v krátkosti niečo o nich.
Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov. Je prospešná pre náš zrak, je antioxidantom, znižuje riziko výskytu infarktu, má močopudný účinok a efektívne pomáha proti zadržiavaniu vody v tele. Celkom netradičným spôsobom na konzumáciu kukurice je čaj z kukuričných vlasov. Malé množstvo vlásočníc sa zaleje asi 3 dl vody, nechá vylúhovať, scedí a čaj sa vypije. Tento nápoj je výborný pri chudnutí. Inak sa kukurica najčastejšie konzumuje varená, čerstvo zamrazená i konzervovaná. Je súčasťou najmä mexickej kuchyne. Vyrába sa z nej aj múka, pečie sa z nej kukuričný chlieb a tortilly. Veľmi obľúbené sú pukance na rôzne spôsoby.
Pohánka je v súčasnosti takmer módnym hitom. Dnes je považovaná za jednu z najzdravších potravín. Na prvý pohľad sa pohánka podobá na malé oriešky. Vo väčšine prípadov ju môžu konzumovať aj celiatici. Avšak môže byť kontaminovaná lepkom a látky, ktoré obsahuje, môžu u niektorých jednotlivcov vyvolať rovnaké príznaky ako lepok. Pohánka chráni naše cievy pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. V súčasnosti je veľmi dostupná a v rôznych formách. Z pohánkovej múky sa môžu napríklad pripravovať lievance, chlieb i cestoviny. Celá sa používa ako závarka do polievok a dá sa z nej pripraviť aj chutná kaša či nákyp.
Proso obsahuje veľa minerálnych látok, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Proso je veľmi výživné, ale zároveň ľahko stráviteľné a neobsahuje lepok, preto je vhodné aj pre celiatikov pri bezlepkovej diéte. Proso by sa malo pri príprave spariť vriacou vodou, aby sa odstránila jeho horká chuť.
Raž má mnoho pozitívnych vlastností. Podporuje trávenie vďaka vláknine, udržiava hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čistí črevá, má priaznivé účinky na nervy, dodáva telu potrebnú energiu, pomáha lepšie prijímať minerálne látky, posilňuje látkovú premenu a ochraňuje pečeň. Pečie sa z nej predovšetkým chlieb, ktorý je síce aromatický, ale dlho ostane čerstvý.
Ryžu sme už spomínali veľakrát, pretože je to priam dokonalá obilnina. Nachádza sa v nej mnoho kvalitných rastlinných bielkovín, neobsahuje lepok ani tuk. Ryža vôbec nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí i pri diétach. Ryžový odvar lieči tráviace problémy. Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a pôsobí preventívne proti obličkovým kameňom.
Ovos má tak isto veľmi veľký prínos pre zdravie. Ovos nie je len jedlom, ale aj liekom. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a pri tráviacich ťažkostiach. Zmierňuje riziko srdcových chorôb, posilňuje organizmus a pomáha pri únave. Medzi ďalšie klady ovsa patrí jeho schopnosť stabilizovať cukor v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje aj cholesterol.
Jačmeň sa ako surovina sa spája predovšetkým s výrobou piva. Na prípravu jedla sa však používajú jačmenné krúpy. Používa sa aj jačmenná múka. Je vhodná pre tých, ktorí chcú obmedziť lepok. Jačmenná múka obsahuje menej lepku. Používa sa ako prímes k bežnej múke na varenie pudingov, krémov a omáčok.
Najrozšírenejšou obilninou je pšenica. Vďaka vláknine podporuje vstrebávanie živín v črevách. Blahodarne pôsobí na nervový systém. Obsahuje veľké množstvo bielkovín s cennými aminokyselinami. Pšenica je takmer kompletnom potravinou a je zdrojom všetkých nevyhnutných živín. Pšenica sa používa aj pri liečení únavy, depresie, stresu a nervozity. Život so pšenicou môže byť teda o poznanie jednoduchší.
Nový komentár