Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané 22.2.2017 15:27:38

Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

V prvom rade, nie všade sa toto jedlo nazýva palacinkou. Vo Francúzsku a Anglicku ich nazývame „crepes“. Škóti im hovoria „livanec“. V amerike ich označujeme ako „pancakes“. V Nemecku ich nazývajú "pfannkuchen“. V Rusku sú to „bliny“.

Líši sa aj spôsob servírovania a čas, kedy je ich najvhodnejšie konzumovať. V Austrálii sú palacinky dezertom. V Amerike tradičným jedlom na raňajky. V Nemecku ich trhajú na rezance a podávajú spolu s polievkou.  V Rusku sa ako chrumkavá delikatesa jedia spolu so smotanou a kaviárom.

V každej krajine sú podávané s inými plnkami, na sladko, na slano, s medom či ovocím. Fantázii sa medze nekladú. Pozrime sa však na najzaujímavejších členov sveta palaciniek.

Tradičné francúzske palacinky

Tenké francúzske palacinky plnené rôznymi pochutinami môžu byť sladké, kyslé, plnené kyslou smotanou, mäsom, zeleninou, vajcami alebo rybou. Sú ideálnou voľbou pre hlavné jedlo dňa.

Na prípravu tradičných francúzskych palaciniek potrebujeme: 200 g hladkej múky, 50 g hrubej múky, 300 ml polotučného mlieka, 250 ml vlažnej vody, 4 celé vajcia, 4 žĺtky, 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla a ¼ polievkovej lyžice soli. Potrebujeme aj slnečnicový olej.

Všetky ingrediencie okrem oleja spolu zmiešame. Cesto necháme v chladničke odstáť asi 15 minút. Potom do rozpálenej panvice dáme 1 polievkovú lyžicu oleja a vlejeme jednu naberačku cesta. Po upečení spodnej strany palacinku otočíme.

Francúzske palacinky

Rakúske spomienky na detstvo

Cesto používané na prípravu je trochu hrubšie a konečný výsledkom nie je tradičná palacinka. Palacinkové cesto počas pečenia nakrájame na kúsky a pridávame rôzne ďalšie prísady ako napríklad ovocie, orechy alebo hrozienka.

Na prípravu rakúskych kaiserschmarrn potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 6 vajec, 2 vanilkové cukre, 2 dl mlieka, maslo na opekanie, ako plnku sušené hrozienka a rum alebo sušené brusnice a jablkový džús, na ozdobu napríklad jahody a maliny.

Hrozienka si najprv namočíme do rumu alebo brusnice do jablkového džúsu. Potom si vyšľaháme bielka. Do žĺtok pridáme práškový cukor a vanilkový cukor a spolu to vyšľaháme do peny. Postupne pridávame mlieko a múku. Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Potom pridáme namočené hrozienka bez rumu alebo brusnice bez džúsu. Na panvici si roztopíme maslo a robíme hrubšie palacinky, hrubé asi 1 cm. Keď je palacinka už z jednej strany opečená, otočíme ju na druhú stranu a na panvici potrháme a tak dopečieme. Podávame poprášené práškovým cukrom, s jablkovým pyré a ozdobené čerstvým ovocím.

Rakúske palacinky

Pravé americké palacinky

Pravé americké palacinky sú hrubšie a celkom ľahko sa pripravujú. Američania totiž hotové palacinky polejú polevou alebo omáčkou. Medzi najobľúbenejšie prísady patria sladké sirupy,  rôzne druhy ovocia a šľahačka.

Na prípravu pravých amerických palaciniek pancakes potrebujeme: 3 vajcia, 6 dl mlieka, 450 g polohrubej múky, 170 g kryštálového cukru, 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny a 1 kocku masla.

Všetky suroviny zmiešame a necháme 1 hodinu postáť, kým sa na ceste nevytvoria bublinky. Potom cesto ešte raz poriadne zamiešame. Na miernom ohni si predhrejeme panvicu. Na vymastenie panvice použijeme kocku masla. Cesto nerozlievame po panvici ako sme zvyknutí pri palacinkách, ale lejeme ho do stredu panvice. Vytvoria sa nám pekné hrubé palacinky, ktoré otočíme v momente, keď sa na ich povrchu vytvoria bublinky. Hotové palacinky natrieme džemom, pridáme čerstvé maslo alebo mrazené ovocie, spojíme dokopy a polejeme javorovým sirupom a jemne posypeme práškovým cukrom.

Americké palacinky

Škótske raňajkové palacinky

Škótske palacinky sú úplne skvelé na raňajky a určite s nimi budú spokojní všetci labužníci. Sú výborné aj preto, že sa môžu podávať s vyšľahaným krémom, s pohárom mlieka alebo s ovocím. Odporúčame banány, čučoriedky, maliny a jahody.

Na prípravu  škótskych palaciniek budeme potrebovať: 200 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 1 vajce, 130 ml mlieka, štipku soli, maslo na vymastenie panvice a zlatý sirup na polevu.

Všetky ingrediencie okrem sirupu vyšľaháme do jemného cesta. Panvicu si vymastíme maslom a rozohrejeme. Keď je teplota dostatočná, pridáme na panvicu lyžicu cesta a necháme opekať, kým nezačne zlatnúť. Potom palacinku otočíme a ešte dopečieme aj z druhej strany. Pri podávaní ich pokvapkáme sirupom.

Škótske palacinky

Nemecké trhané palacinky

Nemecké palacinky Pfannkuchen alebo Dutch Baby sa trhajú alebo krájajú na rezance a podávajú sa napríklad s ovocím a chutným krémom, ale v niektorých oblastiach ich potrhané dávajú aj do polievky.

Na prípravu nemeckých palaciniek budeme potrebovať: 2 lyžice roztopeného masla, 4 vajcia, ¾ pohára mlieka, ¾ pohára hladkej múky, 1 lyžicu cukru, 1 čajovú lyžičku vanilky, štipku soli a maslo na vymazanie foriem.

Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Zamiešame si všetky suroviny a vytvoríme cesto. Prázdne kovové formy na muffiny vložíme do rúry a necháme ich vyhriať. Medzitým ešte raz poriadne premiešame cesto, vyhriate formy vymažeme maslom, nalejeme do nich cesto asi do 2/3 výšky a pečieme asi 15 minút. Palacinky po vytiahnutí z rúry spľasnú. Podávame napríklad s kyslou smotanou a čučoriedkovou omáčkou.

Nemecké trhané palacinky

Ruské palacinky

V Rusku sú palacinky tenké a chrumkavé. Najčastejšie sa podávajú so smotanou a kaviárom, ide teda o celkom netradičný recept.

Na prípravu ruských palaciniek budeme potrebovať: 500 g hladkej múky, 1000 ml mlieka, 30 g droždia, 4 vajcia, troška cukru, štipku soli, 120 g masla, 100 ml hustej smotany, 50 g kaviáru, 150 g tvarohu, 150 g sleďa a 100 ml mlieka na namočenie ryby.

Do 250 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trošku múky. Necháme v teple stáť asi 2 hodiny. Do vykysnutej masy pridáme zvyšok mlieka, múku, žĺtky a soľ. Vypracujeme palacinkové cesto. Pridáme ešte tuhý sneh. Cestu necháme stáť asi pol hodiny. Potom z neho pečieme palacinky, podávame rozpustené horúce maslo, čerstvú smotanu, kaviár, tvaroh alebo nakrájaného slaného sleďa, ktorého predtým namočíme na pár hodín do mlieka. 

Ruské palacinky

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti