Hamburger trošku inak
Pridané 21.11.2016 09:15:00
Keď sa povie mleté mäso, automaticky si každý predstaví naše slovenské fašírky. No našim ratolestiam sa možno ako prvé jedlo pripravené z mletého mäsa vybaví hamburger. Je to totiž fenomén dnešnej doby, rovnako ako celé rýchle občerstvenie a nie je to len výsada Američanov, ale vo veľkom sa konzumujú aj u nás, napríklad v obchodných centrách po celodennom nákupe. Čo je však zaujímavé, hamburger vôbec nevznikol v Amerike. Pochádza z Európy a v Amerike ho len trošku vylepšili a dali mu dnešnú podobu.
Hamburger už podľa názvu vznikol v Nemecku, presnejšie v Hamburgu. Nemci si svoje karbonátky z hovädzieho mäsa natoľko obľúbili, že putovali s nimi v 19. storočí do Ameriky a tu sa udomácnili. Mnohí Nemci začali s týmto mletým mäsom aj podnikať a začali otvárať bistrá a reštaurácie, kde tieto mäsové placky ponúkali. Najviac ich bolo otvorených v Chichagu a New Yorku. Popularita týchto reštaurácií rástla priamoúmerne s popularitou jedla. Postupne sa jedlo stalo také obľúbené, že reštaurácie ho uvádzali na svojich jedálnych lístkoch ako špecialitu podniku, ktorú sa oplatí ochutnať. Mäsová placka sa podávala na tanieri ako hamburger steak s cesnakom, cibuľou, soľou a korením. Nebol to teda hamburger v pravom slova zmysle, ale skôr náš karbonátok. Kde sa však zrodil nápad vložiť karbonátok medzi dva kúsky žemle?
Tento nápad bol určite geniálny, pretože spomínaná placka sa dnes už inak ako v žemli ani nepodáva. A pritom bol vznik hamburgeru, ako ho poznáme dnes, čisto praktickou záležitosťou. V polovici 19. storočia sa americký priemysel vyvíjal závratnou rýchlosťou. V továrňach sa pracovalo na smeny vo dne v noci. Ľudia nemali čas vysedávať v reštauráciách, a preto sa začali pred továrňami objavovať pojazdné bufety. Robotníci si ich hneď obľúbili, no najesť sa počas krátkej pauzy a postojačky tiež nebolo jednoduché. Nápad vložiť plátok mletého mäsa do pečiva bol teda hodný milión a robotníci si nešli vynachváliť, že si jedlo mohli pohodlne zobrať za sebou a ušetriť tak hromadu času.
Samozrejme, netrvalo dlho a začali vznikať prvé fastfoody, ktoré si na tomto jedle postavili celé podnikanie. Ľudia sa na hamburgery len tak hrnuli a toto jedlo sa stalo pevnou súčasťou miestnej kultúry a doslova kultúrnym dedičstvom.
V druhej svetovej vojne si ho zamilovali aj americkí vojaci a tí ho v takto upravenej podobe znova preniesli do Európy. A tu sa začala jeho cesta okolo sveta. Americká kultúrna ikona teda v skutočnosti vznikla v Európe. Američania len rozoznali potenciál tohto jedla a dopriali mu novú podobu, ktorá ho predurčila na nevyčísliteľný úspech.
Dnes sú hamburgery natoľko obľúbeným jedlom, že dokonca aj zástancovia zdravej výživy si našli spôsob ako túto kalorickú bombu s minimom vitamínov pripraviť tak, aby bola pre naše zdravie prospešná.
Aj hamburger teda môže byť zdravý, ak dáme pozor na to, aké ingrediencie do neho vložíme. Prvou dôležitou zásadou je použitie výlučne chudého hovädzieho mäsa, ktoré je skutočne zdravé. Mleté hovädzie mäso umiestnime do omáčky, ktorú sme si pripravili z kečupu, sójovej omáčky, korenia a za studena lisovaného oleja. Pridáme cibuľu a papriku. Pretlačíme cez lis strúčik cesnaku a pridáme ho k mäsu. Opatrne premiešame všetky ingrediencie. Fašírky potom upražíme na panvici z oboch strán. Malo by postačiť 4 minúty na obe strany. Podávame v celozrnnej žemli.
O úspechu tohto jedla svedčí aj fakt, že dokonca aj vegetariáni občas dostanú chuť na hamburger. Ako si ho pripravujú, keď mäso nejedia?
Ovsené vločky namočíme do malého množstva vody. Keď napučia, pridáme k nim nastrúhaný eidam, nastrúhané uhorky, vajíčko, trochu sójovej omáčky, vegetu a petržlenovú vňať. Všetko to mierne osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Tvarujeme placky, tie opečieme na oleji. Žemľu prekrojíme. Jednu stranu potrieme horčicou a druhú kečupom. Poukladáme listy šalátu, kolieska cibule, uhorky a do takto pripravených žemlí dáme ovsenú hamburgerovú placku. A vegetariánsky burger je na svete.
Niektorí ľudia uprednostnia pri domácom hamburgeri aj vlastné pečivo. Ako si takú žemľu na hamburger urobiť? Na štyri porcie budeme potrebovať 350 g hladkej múky, 1 čajovú lyžičku soli, 1 čajovú lyžičku cukru, 100 ml oleja, 250 ml vlažného mlieka a 20 g kvasníc. Zarobíme si kvások. Vlažné mlieko, kvasnice a cukor premiešame. Keď je kvások spenený, premiešame ho s múkou, olejom a soľou. Vymiešané cesto odložíme nakysnúť. Asi po hodine z neho urobíme 4 bochníky. Necháme postáť 20 minút a potom cesto potrieme mliekom alebo vajíčkom a pečieme 20 minút pri teplote 190 stupňov.
Medzitým si môžeme pripraviť aj mäso. Nadrobno si nakrájame cibuľu, pretlačíme cesnak a pridáme soľ, korenie, kečup a bazalku. Všetko zmiešame s mletým mäsom. Odložíme do chladničky a necháme postáť, aby sa chute pekne pripojili.
Žemle rozrežeme a vnútorné časti opečieme na panvici. Na spodnú časť dáme kečup a na vrchnú tatársku omáčku alebo horčicu, komu čo chutí. Mäso opražíme na panvici a na vrch ešte nastrúhame syr, aby sa po horúcom mäsku pekne roztiekol. Na mäso dáme šalát a prikryjeme ho žemľou.
Pridať môžeme čokoľvek, napríklad opečenú slaninku, cibuľku alebo chilli papričky. Takýto zdravý a doma robený hamburger pokojne raz za čas môžeme dať aj deťom, určite sa potešia.
Nový komentár