Tradičný pôst

Pridané 12.2.2016 12:30:00

V minulosti sa pôst dodržiaval oveľa prísnejšie ako dnes. Samozrejmosťou bol pôst na Popolcovú stredu, no v silnejšie veriacich regiónoch sa ľudia postili, počas celých nasledujúcich 40 dní. Tradične sa ľudia zdržiavali mäsitých pokrmov, niektorí dokonca aj mliečnych výrobkov. Aj kuchyňa sa musela celá zbaviť zbytkov jedla z fašiangových hodov. Musela sa doslova vydrhnúť. Riadili a odmasťovali sa všetky plochy v kuchyni. Bolo potrebné sa zbaviť všetkého nezdravého, čo sa na človeka doslova nalepilo počas fašiangov. Gazdinky dokonca aj varili v iných hrncoch ako v tých, čo používali pri bežnom varení. Zväčša išlo o hlinené hrnce. Aj príbory sa v pôste vymenili za hlinené alebo drevené. Inde, kde sa všetko varilo v jednom hrnci, sa aspoň poriadne upratala kuchyňa, pretože nie každá rodina mala možnosť používať viacero hrncov. Na Popolcovú stredu skoro ráno sa vydrhli hrnce pieskom alebo popolom.

Komentáre (0)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti