Ako vznikli pečené buchty
Pridané 13.3.2017 13:53:39
Kto by z nás nepoznal úžasné pečené buchty, ktoré nám ešte v detstve robila stará mama, potom sme ich s chuťou jedli v školskej jedálni a teraz sa sami pokúšame upiecť ich svojim deťom. Každá z nás ich robí s nejakou inou náplňou. Najčastejšie ich plníme tvarohom, makom, slivkovým lekvárom či ovocnou marmeládou. Každému chutí niečo iné a v tom je ich jedinečnosť. Pretože každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako tento zázrak z kysnutého cesta vznikol?
Počiatky výroby kysnutých ciest sa datujú od doby, keď ľudia zistili, že keď cesto nechajú pôsobením kvasiniek prítomných vo vzduchu prirodzene kvasiť, zväčšia placky svoj objem a získajú novú štruktúru a vôňu. Nie je teda žiadnym prekvapením, že už v 17. storočí sa bežne vyrábali kysnuté slané buchty. Polievali sa maslom. Až neskôr sa začali robiť sladké buchty ako ich robíme dnes a začalo sa aj experimentovať s rôznymi náplňami.
Aj príprava buchiet sa menila a cesto podliehalo trendom. Najprv sa cesto na buchty pripravovalo z múky, kvasníc, vajec a soli. Takéto cesto sa nechalo poriadne vykysnúť a vytvorené bochníky sa vkladali do horúcej vody. Vtedy sa ešte nepiekli, ale len varili. Mäkkosť sa testovala zapichnutím stebla do bochníku. Steblo nesmelo zostať suché. Hotové uvarené bochníky sa potom polievali na tanieri maslom. Až neskôr sa začali buchty piecť a ešte neskôr sa k nim začali pridávať rôzne náplne.
Dnes sa už nerobia len tie klasické plnky. Pokojne môžeme aj experimentovať. Ak nejde výlučne o pochúťku pre naše deti, tak výborne chutia hrozienka namočené v rume. Tie sa potom premiešajú so škoricovým cukrom alebo kakaom. Pre tých najmenších zas rozvaríme jabĺčka s cukrom a so škoricou. Naozaj môžeme experimentovať, je to úplne v poriadku. Môžeme použiť napríklad exotické ovocie alebo sezónne ovocie. Plnku môžeme naozaj zvoliť akúkoľvek, vždy však máme na pamäti, aby nám pri pečení z buchty nevytiekla.
Ak chceme nejakú zmenu, buchty môžeme posypať posýpkou. Ak chceme, aby boli vláčne, po vytiahnutí z trúby ich ešte prelejeme mliekom.
Recepty na kysnuté a pečené buchty sa u nás dedia z generácie na generáciu. Sú ich plné kuchárky a aj na internete nájdeme množstvo zaujímavých receptov a kombinácií chutí.
Nový komentár