Ako správne rozšíriť jedálny lístok
Pridané 17.7.2015 15:15:00
Jednou z najčastejších chýb odhalených v školských jedálňach je aj nesprávne ponúkanie obedov v dvoch alebo viacerých alternatívach. Táto služba má samozrejme aj svoje výhody, avšak treba si dať pozor na správny výber jedál.
Pôvodne sa začali ponúkať obedy na výber preto, aby sa stravník mohol rozhodnúť pre taký obed, ktorý viac preferuje. Avšak, na výber mal stravník vždy len z podobných pokrmov. Ak bolo napríklad na obed v prvej alternatíve zeleninové rizoto, druhou alternatívou mohli byť zapekané zemiaky s brokolicou. Žiak si tak mohol vybrať napríklad medzi rybou na masle a pečenou rybou.
V súčasnosti sa však viaceré jedálne od tohto systému odchyľujú a v jeden deň ponúkajú buchty na pare i francúzske zemiaky alebo pečené kuracie prsia a cestoviny so syrovou omáčkou. Prečo je to tak? Dôvodom je vyberavosť detí. Často nechávajú celé porcie nezjedené a z obedu odchádzajú hladné. Avšak takéto zostavovanie jedálneho lístka môže spôsobiť, že dieťa bude mať nevyváženú stravu. Vyhýba sa všetkým strukovinám a zeleninovým pokrmom a vyberá si len sladké jedlá alebo cestoviny. Ryby tak za celý školský rok vôbec neochutná. To sa však nemôže stávať, pretože školské jedálne majú poslanie dbať o zdravú životosprávu svojich stravníkov.
Výber z viacerých jedál je teda celkom v poriadku, vždy to však musia byť jedlá z rovnakej potravinovej skupiny s približne rovnakou výživovou hodnotou.
Nový komentár